Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žilet žica na granici

'Sloveniji ide prosvjedna nota'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu sa Slovenijom, Harmica, u četvrtak ujutro je mirno, a očekuje se da će jučerašnje napetosti oko postavljanja žice na toj lokaciji biti jedna od tema današnjeg susreta dvoje predsjednika.

Slovenija je u srijedu upozorena da je žičanom ogradom koju je počela postavljati uzduž zelene granice prešla na hrvatsku stranu, što su u Ljubljani negirali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLOVENCI OPTUŽUJU HRVATSKU SRBI TVRDE Naši su prihvatni centri prazni jer izbjeglice žure Slika nije dostupna O izbjegličkim rutama 'Balkan nije dovoljno stabilan da bi izdržao takve situacije'

"Poslali smo im obavijest o noti koja će im danas biti uručena", rekla je Pusić prije sjednice vlade.

Prije slanja note, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata. "To je ista situacija kakvu smo već imali s Mađarskom, na isti način smo reagirali i Mađari su pomaknuli tu žicu", kazala je novinarima šefica hrvatske diplomacije.

"Očekujemo istu takvu reakciju sa slovenske strane. Maknut će je", zaključila je.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je da Slovenija još nije primila protestnu notu koju je uputilo hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te da Slovenija ogradu postavlja na slovenskom teritoriju, ali da njome ne prejudicira granicu.

Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu

"Tehničke prepreke postavljamo na slovenskem ozemlju, izbjegavajući pri tome sporne zone, ne želimo konflikt, a isto očekujemo od hrvatske strane", rekla je slovenska ministrica kasno u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ako bi Hrvatska unatoč tome počela uklanjati žicu, reakcija Sloveniije bila bi ovisna od stanja na terenu, kazala je Žnidar.

Slovenski mediji najavljuju da će napetosti do kojih je došlo u vezi s početkom postavljanja "tehničkih barijera" na slovenskoj strani granice danas prilikom svog susreta, koji je inače bio planiran dosta ranije, pokušati ublažiti slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koji se susreću u Zagrebu.

Taj je radni susret dogovoren kao priprema na skorašnji summit lidera iz regije koji sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni, ali se očekuje da će na njemu biti riječi i o događajima na granici, potvrđeno je u uredu slovenskog predsjednika Pahora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, te pozvalo susjednu zemlju da ogradu u najkraćem roku ukloni. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene