Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Platili je 210 milijuna kuna

Ova je zgrada podijelila Zagreb!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uže središte grada dobilo je moderan objekt i to na temeljima kontroverzne Ferimportove zgrade.

U središtu Zagreba traju završni radovi na novoj zgradi Muzičke akademije. Ali već sada je zgrada koju smo platili 210 milijuna kuna predmet brojnih rasprava. Za jedne je moderni stil sjajan iskorak, drugima je u potpunom kontrastu prostoru u koji je smješten.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vatrogasci na terenu Novi incident u centru Zagreba: Komad fasade ponovno pao na ulicu Požar zgrade u Kini Velik broj hospitaliziranih VIDEO Užasan požar buknuo u poslovnoj zgradi : Najmanje 26 mrtvih

Nova zgrada zagrebačke Muzičke akademije smještena je prekoputa zagrebačkog Narodnog kazališta. Uže središte grada tako je dobilo moderan objekt i to na temeljima kontroverzne Ferimportove zgrade.

FOTO Ovaj most je po nečemu poseban, doznajte po čemu

'Jedanaest godina koncentracije na taj zadatak, šest godina koncentracije na izvedbu. Zadovoljan sam realno postignutim', kazao je arhitekt zgrade, Milan Šosterić.

A postignut je kontrast u odnosu na prostor u koji je smještena i arhitekturu 19. st. Pozornost privlači crno bijela boja koja asocira na tipke klavira te dugine boje ovojnice na vrhu. Rasprave o stilu gradnje podijeljenje.

Neki kažu 'očajno', dok su drugi jedva dočekali ugledati nešto novo.  Struka poručuje kako bismo s kritikama ipak trebali pričekati.

'Nekog upoznamo i u desetinki sekunde mi već donesemo sud na temelju tko zna kakvih prošlih iskustava. Istu stvar radimo sa zgradama, s gradovima, s bilo čime, a zapravo pogrešno je to. Trebali bi dati vremena, udubiti se, doživjeti', rekao je arhitekt Armano Linta.

'Ne obazirem se zbog toga na bilo kakve tonove koji osporavaju ovu ideju , realizaciju. Ona je sada tu i vjerujem da će biti prihvaćena', kazao je zagrepčanin Milan Šosterić.

FOTO Zbog ovog je 'rugla' grad skinut s popisa svjetske baštine UNESCO-a

Muzička akademija nakon pune 93 godine konačno iz podstanarstva seli u svoj prostor koji će olakšati i nastavu jer će se odvijati na jednom mjestu. Gradnja je zahtijevala udovoljavanje mnogim detaljima, prije svega uvjetima akustike i zaštiti od buke.

Osim izgledom objekt već prašinu podiže optužbom za namještanje natječaja jednom ponuđaču. Kupuju se klaviri s 92 tipke, umjesto standardnih 88.

'Muzička akademija ga je raspisala temeljem stoljetnog iskustva i imajući u vidu najviše umjetničke standarde, izvrsnost po kojoj je prepoznata i u nas i u svijetu', rekao je Dalibor Cikojević, dekan zagrebačke Muzičke akademije.

Državna tijela i taj će segment zasigurno provjeriti. Ipak je riječ o poslu vrijednom 13 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene