452609
452609
452609
452609
452609

Ženska mreža i Udruga za zaštitu prava pacijenata protiv aktivista '40 dana za život' - 'Branit ćemo dostojanstvo svake žene'

  • , 05.10.2016., 22:10
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Ženska mreža Hrvatske oštro su osudile aktiviste Molitvene inicijative "40 dana za život" koji su se okupili u srijedu ispred vukovarske Opće bolnice u molitvi za spas nerođene djece slijedom najave dolaska trudnice iz obližnjeg mjesta u Vukovar na pobačaj.

 
 
 
 
Ponekad je teško zapamiti da žene slobodnom voljom same odlučuju o svom tijelu i bilo kakav pritisak je kršenje etike (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Ponekad je teško zapamiti da žene slobodnom voljom same odlučuju o svom tijelu i bilo kakav pritisak je kršenje etike (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

"Oštro osuđujemo aktiviste u njihovom bezosjećajnom postupanju koje se apsolutno krši sa bilo kojim normama etičnosti i morala", ističe se u priopćenju Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. Poručuju kako će braniti dostojanstvo svake žene i kako nitko neće donositi odluke u ime žene i njezinog vlastitog tijela i onome što u njemu nosi.

Tvrde kako je "sramotno da se aktivisti uopće usude izaći sa takvim primitivnim razmišljanjem, proizašlim iz dosade".

Ženska mreža Hrvatske drži da postupanje Molitvene inicijative "40 dana za život" predstavlja "sustavno nasilje nad ženama za koji se RH opredijelila da će ga suzbijati, odgovorne progoniti i u konačnici nasilje nad ženama kao takvo ukloniti".

U priopćenju navode da su u utorak zaprimili pritužbe vrlo uznemirenih građanki da se unutar i izvan bolničkog kruga KBC Sestre milosrdnice nalaze osobe s transparentima ekumensko-molitvene Inicijative "40 dana za život" koje su glasno su molile, kao i da je unutar bolničkog kruga postavljen štand s istim sadržajima.

Napominju i kako je vukovarski ogranak te inicijative na facebook stranici objavio poziv na akciju protiv žene za koju su saznali da dolazi izvršiti legalno inducirani pobačaj u vukovarsku bolnicu te su tom prilikom uputili javni poziv svim moliteljima da se okupe u što većem broju ispred vukovarske bolnice da joj pomognu "izabrati život".

Iz Ženske mreže Hrvatske tvrde kako se već duže razdoblje i učestalo, pred gotovo svim bolnicama u Hrvatskoj koje imaju odjele ginekologije, javljaju takvi i slični javni napadi usmjereni prema ženama fertilne dobi i specijalistima ginekologije koji provode legalno induciran pobačaj, u kojima se opetovano tvrdi da se radi o ubojstvu.

Povredama i ugrožavanju opisanih osobnih sloboda i prava žena na legalno induciran prekid trudnoće kao dosegnutu civilizacijsku tekovinu i dio društvene vrijednosti zajamčene i zaštićene zakonom odazvali su se brojni specijalisti ginekologije i odgovorne osobe u tim javno-zdravstvenim ustanovama koje su, kao prihvatljivu mjeru, prihvatile isticanje prigovora savjesti svojih zaposlenika unatoč protupravnom postupanju i nespojivosti sa svrhom rada i nadležnosti, navode u ŽMH i stoga zahtijevaju hitnu reakciju uklanjanja okupljenih, štandova i ostalih materijala u okviru KBC Sestre milosrdnice i drugih bolnica kako bi se "Zaustavilo kršenje ustavom zajamčenih prava i sloboda žena", kao i odgovornost nadležnih. Zahtijevaju i utvrđivanje odgovornosti osobe iz vukovarske bolnice koja je prekršila obveze čuvanja liječničke tajne. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se