Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnopravnost spolova

ŽENE U POLITICI Liste s manje od 40% žena bit će kažnjene s 50.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još su samo tri dana pred političkim opcijama da završe liste za izbore koje trebaju biti predane najkasnije u ponedjeljak do ponoći.

Sudionici izbora moraju razmišljati i o broju žena na listama. Svaka lista koja bude imala manje od 40% žena, dakle najmanje njih 6, bit će kažnjena s 50 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Prgomet: Jedini koga sam spreman poduprijeti je gospodin Petrov kao premijer Slika nije dostupna Međusobna pljuvanja Prgometov Facebook profil gori: 'Odrekli ste ga se kao Isusa!'

Hrvatska ima predsjednicu. Imala je premijerku. Ima predsjednicu Ustavnog suda. No Vladaju muškarci. Vladu čini 18 muškaraca i svega tri žene. Može li se i hoće li se išta promijeniti nakon izbora.

MANDAT SE BLIŽI KRAJU Tko se u Vladi najviše promijenio u zadnje 4 godine?

'Žene jesu u hrvatskoj politici rijetkost iako ih je sve više na odgovornim funkcijama njihova životna uloga je zahtjevnija ali i same moraju prepoznati trenutak kada se aktivirati', rekla je Sanja Putica, Zajednica žena Katarina Zrinski.

Državno izborno povjerenstvo propisalo je. Liste koje neće imati najmanje 6 čeka kazna od 50 000 kuna.

'Naravno da mi ne možemo naći zamjerke za ovu odluku DIP-a jer smo sami predlagali da liste bez žena budu nevažeće', smatra Peđa Grbin.

Stranke uvjeravaju imat će dovoljno žena na listama.

'HDZ će kao i do sada voditi računa o zastupljenosti žena na svojim listama kao što je to pokazao na europskim izborima te kada je podržao predsjednicu Kolindu Grabar KItarović.  Tako će biti i sada', smatra Sanja Putica.

No, je li novčana kazna rješenje?

'Ovime se omogućava strankama da kalkuliraju da im se više isplati platiti kazn', kazao je Grbin.

'Mislim da bi puno djelotvornije bilo da su odbačene liste koje nemaju žene jer moja je bojazan da će stranke radije plaćati kazne nego imati žene na listama', rekla je Mirela Holy, predsjednica ORaH-a.

Staviti 6 žena na listu nije jamstvo da će te žene ući u sabor pa i u Vladu.

'Da li će ih biti u Saboru mislim da ne, velike će stranke ipak protažirati muškarce', rekao je Drago Prgomet, kandidat na listi MOST-a.

'Ono što možemo napraviti je da ističemo žene sa karijerama i ozbiljnim referencama na početnim mjestima na listama', rekla je Jelena Pavičić Vukičević, stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365.

Svjesti o ravnopravnosti spolova mnogima u puna usta ali kada treba djelovati, zapinje, smatra i bivša premijerka.

'Ja se zauzimam da kroz unutarstranačku demokraciju svjest o jednakoj zastupljenosti bude stvarni život', rekla je Jadranka Kosor, kandidatkinja na listi Reformista.

Tri su dana do krajnjeg roka za predaju lista. Pitanje je je li lakše skupiti kune ili kandidatkinje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene