Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Reiner: 'Ako želite, možete apsolutno napraviti iz svega slučaj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Reiner bio je gost Dnevnika Nove TV. S njim je razgovarao Mislav Bago.

Predsjedniče, četiri tjedna, okupite kvorum, nije baš za čestitke.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Slika nije dostupna burna sjednica Saborska rasprava o izmjenama Zakona o INA-i: Pogoduje li se MOL-u? Bulj poderao zakon

Slažem se. Nisu četiri, nego tri, ali slažem se. Slažem se da to nije dobro i slažem se da zapravo se to ne smije ponoviti.

Predsjednik Kluba HDZ-a se ispričao prije sedam dana. Da li ste razmišljali ovih dana kao prvi zastupnik da se ispričate građanima ove zemlje, ne u Vaše ime, Vi tamo sjedite, tamo ima tri, četiri, pet, šest zastupnika koji jednostavno ne dođu, ne prijave se. Mislim, to nije normalno, a tek ste na početku mandata.

Potpuno se slažem s Vama. To je potpuno neprihvatljivo. Dakle, neprihvatljivo je da zastupnici ne samo ne dođu na glasovanje, koje je u petak u 12 sati, zna se točno uvijek, to je već tradicija. Nije uvedena sada, nego odavno. Negoli se nekoliko puta dogodilo da nije bilo kvoruma niti na odborima, što je isto tako problem, jer onda znači da odbor ne može donijeti zaključak. Ako odbor ne može donijeti svoj zaključak, onda naravno ni na plenarnoj sjednici zapravo se ne može odlučivati o određenom zakonu, dokumentu i tako dalje. Sasvim sigurno to pokazuje jednu neodgovornost.

Da li Vam je u tim danima došla zapravo želja da se obratite naciji i ispričate građanima zbog upravo takvih zastupnika? Jer ja mislim da tamo velika većina zastupnika dolazi revnosno, s ciljem da nešto radi.

Ja sam isto uvjeren da većina zastupnika na kraju, ono što ja kažem, nitko ih nije tjerao da dođu na liste, nitko ih nije prisiljavao na to, prema tome oni su željeli raditi taj posao. Ako želiš raditi taj posao, onda se od tebe očekuje da ga korektno i radiš.

Vi mislite da će prijedlog MOST-a, ako to zaživi, to kažnjavanje praktički, gdje bi oni imali pet tisuća kuna plaću, ako naravno ne bi dolazili, da će to ikada zaživjeti i da će uopće nekoga to stimulirati. Netko tko neće doći, neće jednostavno doći u Sabor.

Teško mi je naravno to reći. Uvijek u takvim situacijama možete imati sistem ili mrkve ili batine. Dakle, možete imate nižu plaću, recimo, pa biti stimulirani po dolascima ili možete imati, naravno, penalizaciju. Dakle, da se oduzima od plaće ako ne dolazite. To postoji u nekim parlamentima, na primjer u Budenstagu postoji upravo takav model. Prema tome, činjenica je da smo morali početi razmišljati o tome jer ovo sada nije prihvatljivo.

Konačna odluka kada će se tome donijeti?

To mi je teško reći naravno, jer ona može biti s jedne strane na razini pojedinih stranaka, primjerice HDZ može odlučiti da se to tiče samo njegovih zastupnika ili pak, možemo dogovoriti da, ali to moramo dogovoriti onda i postići nekakvi konsenzus, da to napravimo u obliku poslovnika. Ili, evo, ima i prijedlog zakona. Prema tome postoje razni modusi na koje to možemo riješiti, ali očito je sazrjelo vrijeme da se to riješi kad problem postoji.

Moram Vas, naravno, pitati kad ste već tu o slučaju Karamarko, njegova supruga, ugovori. Da li to postaje politički teret i HDZ-u i vlasti i vladajućoj koaliciji?

Ja ne bih rekao da to postaje ikakav politički teret. To je jedan dio pritiska, ja bih rekao, prvenstveno na samu osobu, gospodina Karamarka.

Vama tu nema afere i slučaja?

Možete iz svega napraviti slučaj. Ako želite, možete apsolutno napraviti iz svega slučaj. Ili zataškati slučaj, čemu smo bili svjedoci u prošlosti. Puno, puno većih problema, kad su osobe čiji su članovi obitelji radili poslove itekakve, pa se onda to zataškavalo, odnosno pojavilo i nestalo, 'uginulo' u medijima.

Na kraju me zanima vaše mišljenje, hoće li ovaj slučaj, afera sama nestati ili će se i dalje rasplamsati?

Ja mislim da je gospodin Karamarko sam zatražio mišljenje Povjerenstva za sukob interesa, koje je, kao što ste vidjeli i sami, danas počelo raditi, i ono će donijeti svoj pravorijek na njegov zahtjev. Dakle, on je sam to zatražio, prema tome mislim da je svakome jasno da nitko tko bi se osjećao krivim ne bi sam tražio da se istraži.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene