Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Lozančić

ZAISKRILO IZMEĐU PREMIJERA I HDZ-a 'Ovo sve skupa nema smisla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Željko Dilber (HDZ) u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV, Ivanom Brkić Tomljenović, ponovio je kako i dalje stoji iza mišljenja i stava da je premijer Tihomir Orešković, ponudivši posao u svojem uredu, bivšem ravnatelju SOA-e, Draganu Lozančiću prekršio zakon te se postavio kao kancelar, a ne kao premijer. Kasnije je kazao kako nije bilo riječi o kršenju zakona, već kršenju uobičajene prakse da se konzultira tm.

'Moram priznati da me čudi takva odluka, ako je to točno, jer za sada to nitko nije potvrdio, a ako je to točno onda me čudi da je to takva odluka s obzirom da je stavio supotpis na odluku razrješenja na poziciji koju je gospodin Lozančić obnašao. Nekako mi je neprihvatljivo njegovo imenovanje za savjetnika u Vladi', kazao je Željko Dilber.

Pročitajte i ovo Videozid Romine Knežić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Postupci pred Povjerenstvom Milanović, Orešković ili Plenković? Provjerili smo u čijoj je vladi bilo najviše sukoba interesa Slika nije dostupna Oštre kritike uoči lokalnih izbora Sinčić: Orešković je Mostu rezerva u ratu s HDZ-om

Iako je Dragan Lozančić, službeno, sam podnio ostavku, Željko Dilber smatra da je ovakvim prijedlogom premijer pokazao da je neozbiljan.

Iako je Dilber isprva kazao da je premijer prekršio zakon, kasnije tijekom dana se ispravio ističući da se radi samo o kršenju uobičajene prakse. 'Bio sam u krivu, jer on nije prekršio zakon, to je njegovo pravo. On je premijer, ali je u svakom slučaju prekršio jednu uobičajenu praksu koja bi trebala biti u radu Vlade, pogotovo kad radimo u timu. Premijer Orešković je cijelo vrijeme isticao tim. Ja u ovom slučaju nisam vidio rad tima nego pojedinca', kazao je Dilber. 'Znamo kakva se trakavica se vukla oko razrješenja gospodina Lozančića i smatram da ovo sve skupa nema smisla. I do sada su izmjenjivani, ne znam iz kojih razloga, i mijenjani ravnatelji službi i naravno, po logici stvari, nigdje u svijetu pa tako i kod nas, to nisu ljudi koji će ostati na ulici. Logično je da se oni zbrinu. Da li upravo na ovoj poziciji, držim i ponavljam da je ova pozicija u najmanju ruku neozbiljna', kaže Dilber.

Na navode predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je Lozančića prozvala špijunom bivšeg premijera Zorana Milanović, Dilber kaže da ona za to sigurno ima pouzdane informacije. Upitan kakav je stav predsjednika stranke HDZ i prvog potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka, napominje da je Karamarko trebao više sudjelovati u odabiru novog ravnatelja SOA-e.

'Ne znam da li je gospodin Karamarko ljut, samo držim da gospodin Karamarko, kao prvi potpredsjednik Vlade, koji je zadužen upravo za taj dio za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čovjek koji je u tom poslu profesionalac, držim da je on itekako trebao sudjelovati zajedno s premijerom u odabiru novog ravnatelja službe, a čini mi se da je premijer malo ovaj put prekoračio svoje ovlasti', kaže Dilber.

Iz HDZ-a su napomenuli kako je stav Željka Dilber i stav stranke HDZ.

'Ja ovog trenutka govorim u svoje ime i ponavljam da držim da premijer u ovom trenutku nije postupio pa čak ni u skladu sa zakonom. Premijer je premijer, a u ovom se slučaju predstavio kao kanacelar i smatram da to nije uredu', kazao je Dilber.

Upitan vjeruje li više predsjednici nego premijeru kazao je da predsjendici vjeruje, dok s druge strane ne može reći da ne vjeruje i premijeru. Dodo je kako je 'na neki način, u suradnji s Vladom, morao uskladiti ovakvu odluku'.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene