Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravko Marić gost Dnevnika Nove TV

O KRITICI POREZNE REFORME "Sve ovo što se događa zadnjih dana mogu reći da smo predvidjeli"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV odgovarao je na pitanja Mislava Bage o poreznoj reformi.

Dobra večer! Kada ste predstavili ovu poreznu reformu rekli ste da je ovo cijeli paket, treba gledati cjelinu, nemojte izvlačiti neke dijelove. U zadnja 24 sata gledam kako vaši koalicijski partneri doslovno čeprkaju po toj reformi, izvlače se neki dijelovi, odustaje se od nekih dijelova. Jeste li zapravo razočarani u zadnjih 24 sata kako će u konačnici izgledati ta porezna reforma?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže pravedniji sistem Marić u Saboru branio poreznu reformu. Vladajući hvale, oporba sipa kritike: "Od ovog će imati koristi samo onih 7000 s najvećim plaćama" Slika nije dostupna Prvo čitanje Zakonski paket poslan u Sabor: Što nam sve donosi peti krug porezne reforme?

Moje emocije, razočaranje ili ne, ne postoje u tom smislu već proteklih sedam mjeseci. Mogu vrlo jasno reći da smo se oduprli brojnim pritiscima i brojnim izazovima. Sve ovo što se događa zadnjih dana mogu reći da smo predvidjeli.

Ali, nije fer.

Fer ili ne fer, ja i dalje zagovaram princip i od toga ne odstupam. Ovi prijedlozi koje smo napravili, ove promjene, prilagodbe koje smo napravili, to ne ugrožava provedbu porezne reformu. Vrlo jasno sam jučer rekao medijima i vašim kolegama da i dalje to stoji, da je to sveobuhvatna i cjelovita porezna reforma, ona je rađena na stručnim principima, i nikakve demagoške stvari neće je ugroziti.

Obmanuli ste vaše birače s najvažnijim predizbornim obećanjem. Vi ste najavili u dvije godine smanjenje PDV-a s 25 do kraja mandata na 23 posto. Očito je sada da ćemo 25 posto PDV-a imati i 2018. i teško je vjerovati da će se smanjiti do kraja mandata.

U konačnici je bio dogovor da se u prijedlogu zakona za 2018. ne ide s ovim prijedlogom, ali to ne isključuje da u dogledno vrijeme ne bude određenih korekcija u tom dijelu i da se ispuni to ne samo predizborno obećanje, jer to je između ostalog i stav stručne radne skupine, da se u području oporezivanja osobne potrošnje treba ići sa stopom prema dolje, odnosno da treba pojednostaviti cijeli sustav.

Ispada da su u reformi nastradali samo ugostitelji, koji su s 13 dobili PDV od 25 posto. Kao što vidimo prosvjeduju, kažu da će otpuštati radnike, bit će manji promet, poskupit će proizvode. Što vi im imate reći kao kontraargument, hoće li biti drugačije?

Ovom poreznom reformom... Uvijek je teško govoriti o nekome tko gubi ako imamo ukupno rasterećenje gospodarstva od 2 milijarde kuna, ako gledamo samo domaće gospodarstvo, građane i poduzetnike, to je 2,5 milijarde kuna, i sada normalno, kad gledamo segment, ako hoćete segment ugostiteljstva, čitav niz stvari na njihovoj strani inputa, odnosno ponude, ono što koriste u svojim troškovime zapravo im se snižava, ali najvažnije za sektor ugostiteljstva je strana potražnje - dizanjem raspoloživog dohotka mi stvaramo povoljne uvjete da i potražnja za njihovim proizvodima i uslugama bude veća.

Jeste vi sigurni da oni neće poskupiti proizvode, da neće biti otpuštanja upravo zbog činjenice što će im PDV biti 25 posto.

Pa, što se tiče otpuštanja, tu iskreno ne vidim razloga za to, a što se tiče poskupljenja ja i dalje govorim da ne mogu prihvatiti argumentaciju da će Hrvatska s ovim izgubiti na cjenovnoj konkurentnosti, kao što nije ni dobila prije tri godine, kad je ta stopa snižena.

Danas je Hrvatska po indikatorima Europske unije, Eurostata, uz Portugal najjeftinija destinacija Mediterana u segmentu hotela i restorana. Trideset posto smo jeftiniji od Francuske i Italije, za koje se često govori da imaju snižene stope PDV-a. Jeftiniji smo i od Grčke i Turske, Španjolske također.

Zašto ne želite na razini poruke zamrznuti ovom poreznom reformom prihode državnim dužnosnicima, 1500 kuna imat će predsjednik Sabora, Vlade, vi ćete imati tisuću kuna veću plaću... Barem na razini poruke građanima da to zamrznete.

To nije poruka, to je po meni čisti populizam i demagogija koja zapravo otvara prostor onome što je vrlo često - mi u Hrvatskoj svi smo jasno zaključili da imamo problem upravljanja. Dakle, koga ćemo dovesti? I dalje imamo negativnu selekciju, kako u politici tako i u nekim drugim segmentima koji su vezani za funkcioniranje države. Na ovaj način tko će se odlučiti doći i baviti ovim poslom? Saborski zastupnici, državni dužnosnici u Vladi, o njima govorimo. Gledam iz svog vlastitog primjera, posao od jutra do navečer, i da ćemo se na kraju baviti takvim elementima.

Jedna vaša mjera je zapravo da omogućavate da banke jednokratno otpišu loše plasmane bez da se žele naplatiti. Sve bi to, kažu, trebalo ići na teret proračuna. Je li to zapravo početak dogovora oko švicarca i pokušaj dogovora između države i banaka da se riješi ta bolna trauma? Znamo koliko je ljudi imalo kredite u švicarcima.

Dakle, to je mjera koja nije samo naklonjena, ako hoćete tako, kreditnim institucijama nego dobrim dijelom zapravo i dužnicima, kao građanima, tako i još više poduzetnicima. Danas je u ovom trenutku 16 poto takvih nenaplativih kredita u ukupnom sustavu, a puno više od tog iznosa su zapravo poduzetnici. Oni duguju bankama, banke ih drže u svojim bilancama, u svojim financijskim izvještajima. Ovom mjerom zapravo omogućujemo da banke to čiste, a s druge strane da se građani i poduzetnici trajno riješe tih dugovanja.

Znači, vi im nudite ruku, otpišite to, uvedite te ljude, neka počnu trošiti.

Ali ono što je važno za reći: sa stanjem 31. 12.2015. imat će mogućnost jedanput, jednokratno i konačno, što drugim riječima znači trajno rješavamo dugovanja građana i poduzetnika.

Znači, nema po nekoliko puta.

Tako je.

Što se tiče poreznog USKOK-a, planirate li da on funkcionira, da češlja sumnjive račune.

Kao što ste vidjeli proteklih mjeseci, porezni USKOK, kao ga kolokvijalno zovemo, radi, funkcionira, predviđen je i ovim izmjenama 15 zakonskih propisa, konkretno Zakona o Poreznoj upravi, bit će u smislu sistematizacije dređenih izmjena, međutim u smislu samog poreznog USKOK-a on će biti još i bolje pozicioniran, kadrovski po potrebi još dodatno pojačan, a i ova ekipa koja trenutno radi, i proteklih mjeseci je prošla dodatne edukacije, i mislim da sigurno rezultati u konačnici neće izostati.

Čini li vam se vaš koalicijski partner Most kao oporba u vlasti? I očekujete li niske udarce sada u ovim raspravama, u prvom i drugom čitanju?

Pa i rekao sam, što se tiče porezne reforme odolili smo brojnim udarcima proteklih mjeseci, siguran sam i da ćemo odoliti i svim možebitnim udarcima koji slijede ispred nas. Siguran sam da će saborska rasprava biti dinamična, konstruktivna, da će biti puno raznoraznih komentara i sugestija, ako hoćete i kritika, ali ja vjerujem duboko da ćemo uspjeti proći sa cijelom poreznom reformom, jer ne samo da duboko smatram i vjeruje, a mislim da je prepoznata i od strane javnosti i stručne javnosti, da nešto poput ovakve porezne reforme, koja s jedne strane pojednostavljuje i rasterećuje sustav, i više nego potrebno.

Ali ako ne uspijete, što ćete onda? Hoćete li možda napustiti Banske dvore?

Pa ne bih sad ulazio u neke spekulacije, ali možete očekivati da ću se jako čvrsto i zdušno zalagati za provedbu cjelovite i sveobuhvatne porezne reforme.

Ali ako vidite da ne ide?

Ako vidim da ne ide... Ne, ne vidim da ne ide. Ide.

Zasad ide.

Ide.

Dobro, vidjet ćemo kod glasanja, ministre Mariću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene