443475
443475
443475
443475
443475

Marić o ocjeni kreditnog rejtinga: Ovo je najbolje što se moglo postići

  • , 15.07.2016., 20:31
  • Autor:
  • komentara

Ministar financija Zdravko Marić u petak je kazao da je, s obzirom na okolnosti, odluka agencije Standard&Poor's (S&P) o potvrđivanju postojećeg 'BB' kreditnog rejtinga Hrvatske "najbolje što smo u ovome trenutku mogli postići“.

 
 
 
 
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', a zadržala je i negativne izglede.

"S obzirom na sve okolnosti i aktualne činjenice, ovo je najbolje što smo u ovome trenutku mogli postići", kazao je Marić u telefonskoj izjavi u osvrtu na najnoviju ocjenu te agencije.

Podsjetio je da je na početku mandata Vlada jasno kazala da joj je jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva stabiliziranje izgleda hrvatskog rejtinga kako bi se stvorili uvjeti da se u godinama koje slijede taj rejting i popravi.

Istaknuo je da je S&P u svom izvješću prepoznao sve pozitivne trendove u gospodarstvu - rast svih makroekonomskih agregata, počevši od rasta BDP-a i njegovih sastavnica, kao i da su prepoznati napori Vlade u sređivanju stanja u javnim financijama.

"Na fiskalnu politiku se uvijek stavlja veliki naglasak. Sigurno da je S&P prepoznao i pozitivno ocijenio proračun, kao i ciljani proračunski deficit unutar tri posto BDP-a kao preduvjet da bi se prilično negativni trend rastućeg javnog duga iz proteklih godina već ove godine ne samo stabilizirao, već i preokrenuo", navodi Marić.

Međutim, naglašava kako uz te pozitivne gospodarske pokazatelje, u svom izvješću Agencija upozorava i na činjenicu "da politička nestabilnost i neizvjesnost u ovome trenutku stavlja pritisak u suprotnome smjeru".

"Kada zbrojimo i jedno i drugo, možemo reći da smo zadovoljni, budući da je S&P veći naglasak stavio na pozitivne gospodarske pokazatelje te da je potvrdio postojeći rejting i zadržao negativne izglede", kazao je Marić.

Osvrnuvši se na moguće stabiliziranje izgleda rejtinga, Marić je istaknuo da su u razgovorima koji su vođeni s predstavnicima te agencije proteklih tjedana ukazivali da će se, bez obzira na aktualnu političku situaciju, fiskalna politika i proračun za ovu godinu ispuniti.

"Sigurno je da bi to, zajedno s pozitivnim gospodarskim pokazateljima koje očekujemo, trebao biti dodatni argument za stabiliziranje izgleda za rejting. Međutim, u svom izvješću S&P ukazuju da je potrebno da se u zemlji postigne određena stabilnost te da određeni inozemni čimbenici ne ugroze ukupnu gospodarsku sliku koju imamo u ovome trenutku", navodi Marić.

Na upit je li zadržavanje postojećeg rejtinga omogućuje Hrvatskoj da na jesen ponovno krene na inozemno financijsko tržište radi zaduživanja, Marić je istaknuo da je u tom smislu, s obzirom na sve okolnosti, ovakvo izvješće S&P-a pozitivno.

"Jer, u suprotnome slučaju (snižavanja rejtinga), mislim da bi naše mogućnosti na inozemnim tržištima bile puno teže. Međutim, naš izlazak na inozemno obvezničko tržište ne ovisi samo o situaciji s rejtingom te domaćim gospodarskim i političkim prilikama, nego isto tako i o situaciji na svjetskim financijskim tržištima", rekao je Marić.

Dodao je da se nakon prvotnog udara poslije Brexita situacija na financijskim tržištima stabilizirala.

"No, ostajemo i dalje pri svome – pratit ćemo i vidjeti što se događa u danima koji slijede, i sukladno tome donijet ćemo odluku", zaključio je Marić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se