Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objave S&P

Marić o ocjeni kreditnog rejtinga: Ovo je najbolje što se moglo postići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić u petak je kazao da je, s obzirom na okolnosti, odluka agencije Standard&Poor's (S&P) o potvrđivanju postojećeg 'BB' kreditnog rejtinga Hrvatske "najbolje što smo u ovome trenutku mogli postići“.

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', a zadržala je i negativne izglede.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Slika nije dostupna Potvrđen "BBB-" Marić: "Jako je dobro što nas je Fitch ostavio u investicijskoj zoni. Doći će trenutak kada će pandemija biti iza nas, a onda..."

"S obzirom na sve okolnosti i aktualne činjenice, ovo je najbolje što smo u ovome trenutku mogli postići", kazao je Marić u telefonskoj izjavi u osvrtu na najnoviju ocjenu te agencije.

Podsjetio je da je na početku mandata Vlada jasno kazala da joj je jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva stabiliziranje izgleda hrvatskog rejtinga kako bi se stvorili uvjeti da se u godinama koje slijede taj rejting i popravi.

Istaknuo je da je S&P u svom izvješću prepoznao sve pozitivne trendove u gospodarstvu - rast svih makroekonomskih agregata, počevši od rasta BDP-a i njegovih sastavnica, kao i da su prepoznati napori Vlade u sređivanju stanja u javnim financijama.

"Na fiskalnu politiku se uvijek stavlja veliki naglasak. Sigurno da je S&P prepoznao i pozitivno ocijenio proračun, kao i ciljani proračunski deficit unutar tri posto BDP-a kao preduvjet da bi se prilično negativni trend rastućeg javnog duga iz proteklih godina već ove godine ne samo stabilizirao, već i preokrenuo", navodi Marić.

Međutim, naglašava kako uz te pozitivne gospodarske pokazatelje, u svom izvješću Agencija upozorava i na činjenicu "da politička nestabilnost i neizvjesnost u ovome trenutku stavlja pritisak u suprotnome smjeru".

"Kada zbrojimo i jedno i drugo, možemo reći da smo zadovoljni, budući da je S&P veći naglasak stavio na pozitivne gospodarske pokazatelje te da je potvrdio postojeći rejting i zadržao negativne izglede", kazao je Marić.

Osvrnuvši se na moguće stabiliziranje izgleda rejtinga, Marić je istaknuo da su u razgovorima koji su vođeni s predstavnicima te agencije proteklih tjedana ukazivali da će se, bez obzira na aktualnu političku situaciju, fiskalna politika i proračun za ovu godinu ispuniti.

"Sigurno je da bi to, zajedno s pozitivnim gospodarskim pokazateljima koje očekujemo, trebao biti dodatni argument za stabiliziranje izgleda za rejting. Međutim, u svom izvješću S&P ukazuju da je potrebno da se u zemlji postigne određena stabilnost te da određeni inozemni čimbenici ne ugroze ukupnu gospodarsku sliku koju imamo u ovome trenutku", navodi Marić.

Na upit je li zadržavanje postojećeg rejtinga omogućuje Hrvatskoj da na jesen ponovno krene na inozemno financijsko tržište radi zaduživanja, Marić je istaknuo da je u tom smislu, s obzirom na sve okolnosti, ovakvo izvješće S&P-a pozitivno.

"Jer, u suprotnome slučaju (snižavanja rejtinga), mislim da bi naše mogućnosti na inozemnim tržištima bile puno teže. Međutim, naš izlazak na inozemno obvezničko tržište ne ovisi samo o situaciji s rejtingom te domaćim gospodarskim i političkim prilikama, nego isto tako i o situaciji na svjetskim financijskim tržištima", rekao je Marić.

Dodao je da se nakon prvotnog udara poslije Brexita situacija na financijskim tržištima stabilizirala.

"No, ostajemo i dalje pri svome – pratit ćemo i vidjeti što se događa u danima koji slijede, i sukladno tome donijet ćemo odluku", zaključio je Marić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene