Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodjela kredita Agrokoru

Zdravko Marić o optužbama da je znao za krizu u Agrokoru: "Nisam lagao!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema pisanju tjednika Nacional, Zdravko Marić s problemima u Agrokoru bio je upoznat još krajem prošle godine, ali ipak je dao suglasnost da mu se odobri kredit HBOR-a. Ministar Marić to je danas demantirao.

"Nisam lagao. Nisam tako odgojen, tako da nisam niti tako postupao. Funkciju ministra financija shvaćam odgovorno. Uvijek sam govorio na temelju činjenica i informacija kojima sam raspolagao. Taj kredit o kojemu govorimo, koji je opjevan i u medijima i u javnosti toliko puta spomenut, ponovna je reciklaža istoga", poručio je danas iz Dubrovnika ministar Zdravko Marić kojeg ponovno prozivaju da je znao za tešku situaciju u Agrokoru.

"To je ponovni udar na mene osobno, ali i na Vladu. Nakon 17 sati rasprave u Saboru gdje su neki zastupnici išli ispod svake razine, ne vidim ništa drugo nego da mene i moje rezultate opet pokušavaju dezavuirati ljudi koji nisu ostvarili rezultate u karijerama", ustvrdio je oštro Marić dodavši da u današnjoj objavi Nacionala ne vidi ništa novo.

Pojasnio je proceduru odobravanja kredita Agrokoru te kazao da analize rizika koje je napravio HBOR nisu bile takve da kredit ne bi mogao biti odobren.

"Zahtjev je podnesen banci, postoje stručne službe koje analiziraju rizike određenih plasmana, to je napravljeno i unatoč svim identificiranim rizicima te činjenici da je osigurana razina dodatnih osiguranja, konačna odluka kreditnog odbora i uprave banke bila je da se dodijeli kredit. NO dao je samo suglasnost koja se tražila zbog iznosa samog kredita", pojasnio je Marić.

U obranu ministra danas je stao i premijer Andrej Plenković koji je kazao kako je riječ o reciklaži te da je, koliko je njemu poznato, procedura dodjele HBOR-ova kredita Agrokoru poštovana. 

Nacional: Sve je znao o drami u Agrokoru

Ministar financija Zdravko Marić sve je znao o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je o tom slučaju lagao hrvatskoj javnosti, piše Nacional.
Pročitajte i ovo Premijer tvrdi da nije znao za tajne sastanke (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nije mu stao u obranu Plenković tvrdi kako nije ništa znao o tajnim sastancima Marića i Todorića: "On će sam to objasniti" Slika nije dostupna slučaj agrokor Todorić tvrdi da se tajno sastajao s ministrom Marićem: "Pretpostavljam da je bio ozvučen, volio bih da puste snimke"

Tjednik tvrdi kako Marić, uz to što je znao za probleme u Agrokoru, snosi i dio odgovornosti što je HBOR 2016. ubacio u taj već tada posrnuli koncern dodatnih 48,3 milijuna eura.

U dokumentima na koje se poziva Nacional navodi se kako je u trenutku kada su zatraženi krediti HBOR-a, u slučaju da ti krediti budu odobreni, prema Agrokoru i povezanim osobama bilo izloženo 604,6 milijuna kuna.

"Ti dokumenti pokazuju da kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kada je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i jasno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit. Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom tom slučaju imao Marić, a posredno i vlada", rekao je Nacionalu izvor koji im je dostavio dotične dokumente.

Podsjetimo, Marić je krajem siječnja poručio kako je Agrokor i dalje dobra kompanija te ne vjeruje da će doći do bankrota.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene