Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se istraga i pritvor

ŽDO: Merčep osumnjičen za ubojstvo ili nestanak 43 osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep osumnjičen je za ubojstvo ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od listopada do sredine prosinca 1991. godine.

Za što se Merčep sumnjili objavilo je Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo, koje od suda traži istragu i jednomjesečni pritvor za Merčepa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužen za ratne zločine Merčepu produljen pritvor Slika nije dostupna Opovrgli navode DORH: AI nije razlog zbog kojeg istražujemo Merčepa

>> 'Svi koji znaju Merčepa potvrdit će njegove moralne vrijednosti'

On je u petak uhićen u svom stanu u Zagrebu te je nakon ispitivanja u policiji i kod istražnog suca, gdje je odbacio sve optužbe, zadržan u dvodnevnom pritvoru. Zbog lošeg zdravstvenog stanja odveden je u zatvorsku bolnicu, a ne u zatvor u Remetincu.

Tužiteljstvo Zagrebačkog županijskog suda zatražilo je istragu protiv 58-godišnjeg Merčepa zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti počinjenja djela.

Merčepa se tereti da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991. kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gdje se nalazilo skladište, osobno naređivao nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila.

Sumnjiči ga se i da je, znajući da njemu podređeni nezakonito uhićuju, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile propustio spriječiti i suzbiti te zločine.

Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja. Tomislav Merčep, koji je prije tri godine pretrpio moždani udar, u ponedjeljak bi se pred istražnim sucem trebao očitovati o istražnom zahtjevu tužiteljstva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene