Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice nevremena

Tisuće obitelji na istoku Hrvatske još uvijek su bez struje: ''Kad se to natopilo, plafon je pao kod djece u sobi. Sve je uništeno''

Aktualno Galerija Matea Drmić, novinarka Nove TV Matea Drmić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Milan Grubač, načelnik Općine Tompojevci Milan Grubač, načelnik Općine Tompojevci Foto: DNEVNIK.hr Milan Grubač i Matea Drmić Milan Grubač i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr Zbrajaju se štete - 1 Zbrajaju se štete - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zbrajaju se štete - 2 Galerija 1/6 >>
Nema struje, nema vode, nema agregata - ali ima vojske, vatrogasaca, dobrih ljudi i puno volje da se Slavoniji pomogne. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Slavonci već četvrti dan saniraju štete nakon razornih oluja. Više od 3000 obitelji još uvijek je bez struje. Najviše njih je s područja Vinkovaca, a najteže je starijima i nemoćnima.

"Curilo mi je u sobu gdje sam spavala, ja legla - nešto kaplje, odljepljivalo se na plafonu. Sama sam ostala, tugo moja", u suzama je rekla Mara iz sela Rokovci.

Obitelji Bičanić uništena je kompletna kuća. "Kad je to natopilo, plafon je pao kod djece u sobi. Namještaj, sve je uništeno. Zidovi su svi poplavljeni, samo se čeka kad će taj rigips propasti dolje. Podovi, pliva voda", rekla je Darija iz Retkovaca. 

"Kod kćerke smo u Cerni već četiri dana. Tamo živimo nas troje. Tamo opet struje nema, al ipak imamo krov nad glavom siguran koliko toliko", nastavila je.

Pročitajte i ovo Nesreće na moru Ima i jedna dobra vijest FOTO Gotovo nevjerojatan niz nesreća na moru: Sudarile se brodice, jedna pobjegla, još je traže. Potonuo jedan katamaran, a ni to nije sve

Bez struje je danas još 3060 obitelji. Stradalo je oko 15.000 stambenih objekata, domova, crkvi, a zbog velike štete za četvrtak je najavljen intervencijski plan Vlade od oko 11 mlijuna eura za početak. Župan Damir Dekanić ističe da su štete čak i veće od 100 milijuna eura.

Još detalja o posljedicama nevremena koje je teško pogodilo područja na istoku Hrvatske pogledajte u videu. 

Pročitajte i ovo Budva grad je poluprazan Debakl sezone u jadranskom turističkom središtu: "Točno je da smo digli cijene, ali..."

"Kako stvari stoje na terenu, u posljednja 24 sata od 12.000 obiteljskih domaćinstava koja su ostala bez električne energije, u 8000 domaćinstava - struja se napokon vratila", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić, koja je razgovarala i s Milanom Grubačem, načelnikom općine Tompojevci, koji je upozorio da se struja nažalost ipak nije vratila još u mnoge domove.

"Stabla koja su izrazito visoka, dotrajala - prilikom ovakvog jakog nevremena popadala su i napravila velike štete na električnoj mreži s kojom se djelatnici HEP-a bore najbolje što mogu. Uz to, došla je i Hrvatska vojska kako bi otklonila ta stabla sa samih kablova i mreža kako bi djelatnici HEP-a mogli pristupiti i napraviti što bolji posao", dodao je.

Mještani imaju pravo na odštete. Na Stožeru civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije župan je proglasio elementarnu nepogodu, a mještani svu štetu nastalu na stambenim objektima mogu prijaviti, naglasio je načelnik.

"Oko 200-ak građana se dnevno dođe prijaviti s potvrdama s kojima ostvaruju građevinski materijal za prijekopotrebnu sanaciju radova na stambenim objektima i taj materijal mogu preuzeti u poduzećima koja su se dala na raspolaganje županiji", kazao je Grubač.

Da bi se ostvarilo pravo na odštetu, potrebna je osobna iskaznica i fotografije oštećenja. Načelnik općine Timpojevci rekao je da su oni jutro nakon oluje uputili tri osobe iz Povjerenstva da fotografiraju kompletno stanje u općini kako bi najbolje mogli izreći koje je to oštećenje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene