Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komplicirana pravila

Plaće bi u novoj godini mogle kasniti: "Oni neka objasne zašto je to tako"

Aktualno Galerija Porezna reforma i plaće; ilustracija - 1 Porezna reforma i plaće; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Porezna reforma i plaće; ilustracija - 2 Porezna reforma i plaće; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porezna reforma i plaće; ilustracija - 3 Porezna reforma i plaće; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Porezna reforma i plaće; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Doplatak će biti veći, no postoji opasnost da plaće u siječnju kasne i to zbog Vladine porezne reforme. Tvrde to računovođe koji upozoravaju da će zbog kompliciranih pravila o olakšicama biti nemoguće unaprijed izračunati plaću građana.

Izmjene poreznih propisa uvijek su stresne za računovođe, a Gordana ih je u svojoj karijeri doživjela i preživjela na desetke. Ipak, ove godine suočena je sa situacijom kakvu dosad nije iskusila.

"Dogodit će se to da vi 1. 1. trebate isplatiti plaću, a niste sigurni koliku plaću trebate isplatiti", upozorava računovotkinja Gordana Janković Besednik.

Problem je u olakšicama na mirovinski doprinos koje je Vlada uvela. Njihov iznos ovisi o visini bruto plaće, a njega je teško utvrditi kad zaposlenici u istom mjesecu rade za više od jednog poslodavca. Bez točnog podatka o bruto plaći kod svakog od tih poslodavaca, računovođe su nemoćni.

"Mi do točnog podatka ne možemo doći. Samim time što nemamo točan podatak ne možemo nit obračunati točnu plaću, niti nekom reći koliku će on plaću primiti, ni ovaj niti sljedeći mjesec", kaže računovotkinja.

Pročitajte i ovo Slavko Durdov zbog zabrane svinjokolje Seljaci blokirali ceste i granični prijelaz, najavljuju još drastičnije poteze: "Idemo do kraja, poručujem premijeru i ministrici da se udostoje doći"

Problem je što i tvrtke imaju različite rokove za isplatu i obračun plaća, pa je te podatke nemoguće objediniti da netko ne bude zakinut.

"Prije točno 565 godina Benedikt Kotruljević postavio je osnove dvostavnog knjigovodstva, a u narednih mjesec i pol dana i njegovi kolege računovođe u Hrvatskoj morat će pronaći kreativne načine kako da obave svoj posao Hrvatskoj", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

A to će koštati. I novca, ali, i što je možda važnije, vremena.

"Nažalost, ni računovođe ni programeri neće imati ni Božića ni Nove Godine jer će morati dovršavati i programska rješenja, a računovođe u nekom dijelu čak i ručno obračunavati plaće", kaže Vlado Brkanić, prodekan Veleučilišta RRIF.

Pročitajte i ovo Krešimir Škarica - 1 AKCIJA USKOK-A ZBOG KAMPA NA MURTERU Odvjetnik uhićene službenice iz afere Pripuz: "Nema govora o mitu"

Pa računovođe ove godine umjesto božićne želje pišu božićni apel.

"Ja se ovom prilikom ispričavam svim svojim klijentima, plaća očito neće moći ići prvog, a oni nek objasne svojim radnicima zašto je to tako...", kaže Janković Besednik.

Objasnit će, ipak, trebati autor sporne regulative. A to je Vlada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene