Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OČEKUJE SE SMIRIVANJE

ZBOG OBILNIH KIŠA Maksimalni vodostaj Kupe od 7 metara očekuje se sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na granici Slovenije i Hrvatske Kupa je jučer u podne mjerila 56 centimetara, a danas u isto vrijeme gotovo 4 metra. Očekuje se porast vodostaja na 700 cm.

Jučerašnje i noćašnje obilne padaline utjecale su i na vodostaje nekih rijeka pa je Kupa na granici Hrvatske i Slovenije, kod istoimenog sela, mjerila u podne vodostaj od gotovo četiri metra. Na toj je lokaciji u isto vrijeme dan ranije izmjeren vodostaj od tek 56 centimetara.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV Vremenske (ne)prilike Meteorolog Darijo Brzoja otkriva što nas čeka za blagdan Svih svetih, ali i što je uzrok jakim olujama u zadnje vrijeme

Razina rijeke na tome mjestu trenutno je u laganom padu, ali se zato proporcionalno povećava ona u mjestima nizvodno od te točke. Zasad još nema opasnosti ni za jedno mjesto nizvodno od sela Kupa, a ako se oborine na tom području smanje, kao što meteorolozi najavljuju, ne bi trebalo biti daljnjih porasta vodostaja.

''Oborina koja je bila najavljena imala je za posljedicu porast vodostaja Kupe i Save uzvodno od Zagreba'' ''Oborine u Sloveniji su podigle vodostaj Kupe. Ona još uvijek raste i očekujemo u ponedjeljak u prijepodnevnim satima maksimalni vodostaj oko 700 cm i to je unutar pripravnih mjera obrana od poplava, a isto vrijedi i za Koranu u Karlovcu. Porastao je i dio Dobre'', rekao je za Dnevnik.hr Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda te dodaje da se od srijede očekuje znatno manje oborina.

Od ponedjeljak je najavljen prestanak oborina, pa se u skladu s tim očekuje i pad vodostaja. Ali, prema dugoročnoj prognozi, od petka je naznaka nove oborine.

''Što se tiče Save, očekujemo vodstaj oko 200 cm što su pripremne mjere obrane od poplave, kada se Sava počinje izlijevati u prostor između nasipa'', dodaje Čavlović.

Osvrnuo se i na riječko područje gdje je bilo proglašeno izvanredno stanje na donjem toku Dobre. Trenutačno se polako smanjuju vodostaji i ukidaju se mjere obrane od poplave. Osim toga bilo je zatvoreno i nekoliko prometnica na ličkom području, ali i tamo se ukidaju izvanredne mjere.

''Najvažnije je reći da nije bilo ugroza stambenih i gospodarskih objekata'', kazao je Čavlović.

Podsjetimo, jučer je Meteoalarm objavio crveno upozorenje za područje Istre i riječke regije te Gorskog kotara, zbog očekivanih jakih padalina i juga odnosno jugozapadnjaka, koji mogu na udare dosegnuti i brzinu veću od 100 km na sat.

Po prognozi DHMZ-a, sutrašnji dan obilježit će selidba kišonosne ciklone prema Dalmaciji i Slavoniji. Vjetar će biti uglavnom slab sjeveroistočni, u gorju još prijepodne umjeren jugozapadni, a na Jadranu umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 4 do 9, na Jadranu od 11 do 16, a najviša dnevna uglavnom između 9 i 14, na Jadranu 16 i 20 °C.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene