447093
447093
447093
447093
447093

Zbog nedostatka prijevoza, posebni skrbnici ne mogu izvršavati svoje dužnosti

  • , 18.08.2016., 21:26
  • Autor:
  • komentara

Budući da im država nije osigurala dovoljan broj automobila, posebni skrbnici koji pomažu djeci u brakorazvodnim parnicama došli su u situaciju da ne mogu na vrijeme izvršiti svoje dužnosti.

 
 
 
 
Odvjetnici djece bez automobila (Video: Dnevnik Nove TV)
Odvjetnici djece bez automobila (Video: Dnevnik Nove TV)

Težak razvod ili borba za skrbništvo situacije su u kojima najviše pate djeca, stoga im tijekom sudskih postupaka pomažu posebni skrbnici. No prije dva dana jednom djetetu uskraćena je takva pomoć. Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebno skrbništvo izjavila je kako je 16. kolovoza bilo zakazano ročište u okolici Zaboka, ovrha radi predaje djece, na koje ročište posebna skrbnica nije mogla pristupiti. 

A za sve krive Ministarstvo. Kako bi obavljali svoj posao, tvrdi ravnateljica Centra, potrebni su im automobili, a njih trenutno nemaju.  'Nije samo problem pristupa pravosuđu, pristupa sudovima već je problem i dostupnosti našim štićenicima koji obično žive u manjim dislociranim selima.', kazala je Šestak. 

Dosad su koristili unajmljene automobile, no njihovi troškovi prešli su 200 tisuća kuna, stoga je bilo potrebno pokrenuti postupak javne nabave. No, tvrdi, ministrica na pozive nije odgovarala.  'Ministrica ima svojih dnevnih obveza i u trenutku kada je zatražila sastanak sa zamjenikom ministrice mi smo ju odmah primili', izjavio je zamjenik ministrice Ante Babić.

Iz Ministarstva poručuju kako je sastanak održan i proces javne nabave je u tijeku. 'Državni ured za javnu nabavu je proveo taj postupak, znate da u mjesec dana nije bilo moguće to napraviti i naravno dogodilo se ovo što se dogodilo', dodaje Babić.

A u Centru se pitaju kako će za to vrijeme putovati do svojih štićenika jer ih u samo sljedećih mjesec dana čeka 157 slučajeva. Iz Ministarstva tvrde kako su im osigurali dva vozila, a na raspolaganju su i vozila Centra za socijalnu skrb. No njima to nije dovoljno, a do svojih štićenika neće ići javnim prijevozom ili taksijem. 

'Termini javnog prijevoza se ne poklapaju s terminima ročišta. Posebni skrbnici kad god su mogli koristili su svoje privatne automobile, međutim, to bi trebala biti iznimka, a ne pravilo', rekla je ravnateljica Centra Šestak. 

Ministarstvo za sve krivi bivšu Vladu. Na području cijele Hrvatske djeluje 15 skrbnika, što je prema njihovom mišljenju premalo.  'Iz tog zakona je proizišao i ovaj Centar za posebno skrbništvo, zapravo dar bivše ministrice Opačić ravnateljici Karolini Šestak, a ova joj sad uzvraća u kampanji', tvrdi Ante Babić.

Bivša ministrica Milanka Opačić takve optužbe odbacuje.  'To je, opet, naprosto jedno nerazumijevanje ili zločestoća. Dakle reći da je izmišljen posao za ljude koji se bore za dječja prava na sudu. Do sada se nitko nije borio za dječja prava', oglasila se bivša ministrica Opačić

No borba za dječja prava, čini se, pala je u drugi plan. Štićenici kojima se skrbnici ne pojave na ročištu, imaju se pravo žaliti Europskom sudu. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se