Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ALARMANTNO STANJE

Zbog duga veledrogerijama od 2,8 milijardi kuna bolnicama prijeti obustava lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnice uvelike kasne s plaćanjem veledrogerijama za lijekove i potrošne materijale, zbog čega prijeti obustava lijekova. Veledrogerije od države hitno traže injekciju od 750 milijuna kuna kako bi sanirale dio dugova prema dobavljačima.

Svakodnevno pacijenti u bolnicama dobivaju lijekove koje plaća država. No država svoje dugove ne podmiruje veledrogerijama, koje opremaju bolnice s lijekovima i medicinski potrošnim materijalima. Neke bolnice predugo kasne s plaćanjem, zbog čega prijeti obustava lijekova.

Pročitajte i ovo Lijekovi, ilustracija - 2 Ugrožavanje zdravlja Iz udruge pacijenata upozoravaju: "Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s ovako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji" Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 6,5 milijardi kuna duga Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

"Vrijeme ide dalje, lijekova je na skladištima sve manje i nismo sIgurni da ćemo u narednih 20 –30 dana imati dovoljno lijekova za pacijente", upozorava predstavnik veledrogerija Jasminko Herceg.

Prvi čovjek Vlade uvjeren je kako do toga neće doći. "Postupno ćemo iznalaziti sredstva za rješavanje tih dugova. Ne očekujem obustavu lijekova, ni onoga što je najnužnije za pacijente", kazao je premijer Andrej Plenković.

Veledrogerije poručuju kako su došle do ruba – bolnice im duguju 2,8 milijardi kuna za lijekove i potrošni materijal. "Situacija je ozbiljna. I kad vam netko ne plaća preuzetu robu 950 dana, mislim da bi svi trebali biti svjesni da svi zajedno trebamo sjesti za stol i što je prije moguće rješiti taj problem na zadovoljstvo naših pacijenata", ističe predstavnik veledrogerija.

Neke bolnice kasne s plaćanjem i više od dvije godine. Kažu kako je problem što je potreba pacijenata sve više, a limiti su vrlo mali. ""KBC OSijek kasni godinu dana s plaćanjem prema veledrogerijama. S 31. prosinca 2016. dospjela potraživanja prema KBC-u su bila 319 milijuna kuna. Sadašnje stanje... Možemo reći da smo u ovoj godini isplatili 82 milijuna kuna", kazao je Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Pacijenti poručuju kako se cijela situacija lomi preko njihovih leđa. "Itekako osjećaju već sada ono što ne mogu dobiti. A to su prvenstveno određeni lijekovi. Imamo informaciju da čak pacijenti u bolnice nose svoje lijekove jer im je rečeno da na pojedinim odjelima lijekova jednostavno nema", kazala je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas nije htio komentirati cijelu situaciju. Čeka se njegov potez i što hitniji sastanak s predstavnicima veledrogerija, gdje bi trebao ponuditi djelomično rješenje kako ne bi došlo do potpunog kolapsa u zdravstvu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene