Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ultimatumi ne pomažu

Zastupnici poručili Brođanima: Protiv zagađenog zraka borite se građanskim neposluhom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam je dana prošlo otkad su se saborski zastupnici i članovi vlade slikali s porukama potpore građanima Slavonskog Broda. Njih svakodnevno truje zagađeni zrak iz rafinerije s druge strane granice.

Političari su podržali i prosvjed s kojeg su im građani uzvratili sa sedam zahtjeva i rokom od 14 dana. Ni na jedan Vlada još nije odgovorila.

Pročitajte i ovo Požari u Kanadi zagadili zrak u gradovima SAD-a - 5 Sivo nebo iznad Chicaga Građani opet s maskama, dim stigao do Europe: Vlasti apelirale na dio građana Slika nije dostupna Vozit će se par-nepar PROGLAŠENA UZBUNA U SARAJEVU Zbog onečišćenja zraka uvode se drastične mjere

Dramatične brojke onečišćenja zraka u Slavonskom brodu su niže, ali njihovi problemi daleko su od rješenja. Prije tjedan dana Vladi su postavili sedam zahtjeva. Od međunarodnog sastanaka sa vlastima susjedne države, do čišće nafte koju Janaf isporučuje rafineriji. Najlakši od njih, da Vlada dođe u Slavonski Brod.

"Pa naravno da namjeravam ići u Slavonski Brod", obećava premijer Andrej Plenković.

Ministar Dobrović ima posebne zadaće da se prioritetno bavi tim pitanjem, to je pitanje koje sam ja otvorio i prigodom mog posjeta Bosni i Hercegovini. Preko vlasti u BiH, kaže, pritisnut će vlasnika rafinerije da uloži u modernizaciju sustava. Brođani u to ne vjeruju.

Ako politika ne zavrne ventil, zavrnut će ga građani. Nakon prošlotjednog upozorenja sa saborske govornice, utihnuli su i saborski zastupnici, iako i sami žive na prvoj liniji onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu. Dio zastupnika misli da rješenje može donijeti samo građanski neposluh.

"Slanjem dopisa i pustim obećanjima, ne može se u ovoj zemlji ništa riješiti, jer institucije ne funkcioniraju. Vlade su sve zakazale. Takve akcije radiklane treba napraviti", poručuje Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

"Građani trebaju iskazati neposluh, jer na ovaj način blokirani smo", smatra Tomislav Panenić (Most).

Vlada ima još tjedan dana da odgovori na zahtjeve koje su im s prosvjeda uputili građani. Kako će to politika riješiti, Brođane ne zanima, oni samo žele čist zrak i spremni su se za njega boriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene