Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja s Mostom

Zastupnici o izjavama Bože Petrova: 'Malo je izgubio kontrolu pa je ošinuo po svima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovi zastupnici u srijedu su vrlo suzdržano komentirali upite o suradnji s Mostom i prozivke potpredsjednika Vlade Bože Petrova na račun HDZ-a zbog bliskosti s konzultantom MOL-a Jozom Petrovićem.

"Ne znam tko ga je naljutio, malo je izgubio kontrolu pa je ošinuo po svima. Mislim da treba preispitati svoje i odluke svojih ministara i krenuti u konkretni rad' , komentirao je Josip Đakić (HDZ) istup Bože Petrova.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Petrov je u utorak, komentirajući spekulacije o preslagivanju u vladajućoj koaliciji, prema kojima više u njoj ne bi bilo mjesta za Most, ustvrdio da se sve vrti oko Ine, te poručio da Most nije kočničar, ali da nekim interesnim skupinama ne odgovara red.
Spekulacije o preslagivanju, potaknuo je čelnik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, što je Petrov popratio izjavom da čestita svima koji imaju "želuca ići u preslagivanje vlasti s ljudima koji su zbog sumnji na kriminalna djela završili već nekoliko puta u pritvoru".

Đakić pokazuje razumijevanje za Bandićev istup. Mislim da Bandić ima intenciju, (...) da se odluke donose što brže i kvalitetnije, nužno je pokrenuti gospodarstvo, donijeti zakone, ali i ekipirati tim ljudi za brži rad. Tu ima problema i možda je mislio u tom pravcu, kaže Đakić.

Miroslav Tuđman (HDZ) vjeruje da Most i HDZ, unatoč svemu, mogu surađivati. "Ako mogu u braku, onda mogu i sada", uzvratio je na novinarsko pitanje mogu li partneri surađivati ako se međusobno optužuje za kriminal.

Tepeš bez komentara o izjavama Petrova

Predsjednik HSP-AS-a Ivan Tepeš nije komentirao Petrovljeve optužbe o Petroviću i Ini, tvrdeći da o njima zna samo iz medija.

"To sam pročitao iz medija, nemam informacija", izjavio je Tepeš koji ističe da na službenim sastancima nikada nije dobio informaciju da se ide u preslagivanja, pogotovo ne zbog Ine.

"Smatram da ova Vlada ide na ovakav način dalje. Postoje određene nesuglasice i vjerojatno će ih biti sve četiri godine jer smo heterogena skupina. Ali za sada nisam bio ni na jednom sastanku niti sam s ikim razgovarao o mogućem preslagivanju', poručuje Tepeš.

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić drži da koalicijski partneri između sebe trebaju rješavati sporne stvari. "Prošlo je sto dana Vlade i ključno što me zanima su rezultati Vlade, a ne kako se oni međusobno vole ili ne vole", istaknuo je Ilčić koji drži da aktualnoj Vladi treba pružiti priliku, jer ima perspektivu. "Zadovoljan sam postavom Vlade, ali ne i s dosadašnjim rezultatima", poručio je zastupnik koji nije želio ulaziti u procjene o "remetilačkom faktoru".

"To je još jedan pokazatelja da Vlada ne funkcionira, gotovo je nevjerojatno koristiti takav rječnik među koalicijskim partnerima", kaže Drago Prgomet (Hrid) držeći da bi i za državu i za Vladu bilo najbolje da se, ako se ne mogu dogovoriti, raspišu nove izbori.

Maras: Trzavice su obilježje Vlade

Oporba u Petrovljevim izjavama vidi utemeljenost svojih tvrdnji da suradnja Mosta i Domoljubne koalicije neće dugo trajati. Trzavice su obilježje aktualne Vlade, kaže Gordan Maras (SDP) i dodaje kako je najveći uspjeh vladajućih što se već nisu raspali.

"Nažalost, u ovoj situaciji se radi o nečemu što je jako važno, radi se o Ini. Vi znate da smo mi puno rasprave imali s MOL-om i očito su se neki interesni krugovi poveselili što je HDZ došao u poziciju da rješava njihove poslovne interese. S te strane bih volio da, vrlo jasno, cijela javnost i Sabor čuju koji je stav Vlade, što se Ine tiče, a ne da se ispod žita neke stvari rješavaju. Što se tiče Mosta, oni su od početka znali s kim ulaze u vlast s tim da mi je malo čudno da se sada Božo Petrov čudi. Ti odnosi vezani uz Inu i HDZ traju već neko vrijeme. To cijela javnost prati, od povjerenstva koje je bilo ovdje u Saboru pa do suđenja Ivi Sanaderu. Tako da, to je kao da se koka čudi glisti što je izašla nakon kiše", izjavio je Maras.

Beus Richembergh: Ako je kriza vlasti- izbori su najbolje rješenje

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh poručio je kako bi, ako je kriza vlasti, izbori bili najbolje i najelegantnije rješenje, komentirajući tako medijske napise o 'preslagivanju' u vladi bez Mosta.

Beus i njegov stranački kolega Milorad Batinić odbacili su nagađanja o pregovaranju HNS-a sa HDZ-om.

"S HDZ-om nitko ne pregovara", poručio je Batinić dodajući kako su oni oporba. Naglasio je i kako će uvijek podržati ona rješenja za koja smatraju da su dobra za hrvatske građane, neovisno od toga tko ih predlaže. "No to ne znači koaliranje s onima koji su u ili pri vlasti i to je generalno stav HNS-a. To ne znači da ako vladajući dođu s nekim prijedlogom zakona i mi ga podržimo, da smo koalicija", ustvrdio je.
Na novinarsku primjedbu kako i Most tvrdi da nije koalicija s HDZ-om, HNS-ovci su uzvratili da oni nisu kooperanti.

"Ili smo izvođači radova ili nismo ništa nego opozicija ali kooperanti nismo", ustvrdio je Beus Richembergh. Na pitanje stoji li iza trzavica u Vladi priča oko Ine HNS-ovci su uzvratili kako o tome znaju isto koliko i novinari.

"Predsjednik naše stranke je na zadnjem aktualnom satu eksplicite naznačio naš stav da se u pitanjima oko Ine ne smije čekati već treba zauzeti proaktivna pozicija i voditi jasna politika, da vlada nema vremena za čekanje već mora definirati pregovaračke pozicija u zaštiti nacionalnih interesa što znači očuvanje Ine kao nacionalne naftne kompanije, a ne kao nacionalne mreže pumpnih stanica", podsjetio je Beus Richembergh.

Ako u Vladi postoji bilo kakva razmimoilaženja, što bi onda bio razlog da oni nemaju svoju politiku i svoj stav, onda su gospoda Petrov, Karamarko i Orešković dužni objasniti o čemu se radi, naglasio je.

Na pitanje o sinoćnjem intervjuu bivšeg premijera Ive Sanadera i tvrdnji da čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak ima svoje račune oko Ine, uzvratio je kako bi uzimati Sanadera kao relevantan izvor i kao arbitra u ovoj situaciji bilo izvan svake pameti. (Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene