Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužnost, a ne luksuz

Zastupnice traže smanjenje poreza za ženske higijenske potrepštine. Pitali smo njihove muške kolege podržavaju li ih: "Malo mi je neugodno"

Aktualno Galerija Blagajna, ilustracija Blagajna, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Tamponi, ilustracija Tamponi, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Menstrualni kalendar, ilustracija Menstrualni kalendar, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Uložak i tamponi, ilustracija Galerija 1/4 >>
Trećina Hrvatica prisiljena je štedjeti na higijenskim potrepštinama zbog njihove cijene. Da to nije luksuz nego nužnost koju sve žene imaju, poručuju saborske zastupnice koje traže smanjenje poreza s 25 na 5% za uloške i tampone i ostale higijenske potrepštine. Provjerili smo mogu li računati na podršku muških kolega i kada bi se to smanjenje moglo dogoditi.

Čak 10% žena i djevojaka u Hrvatskoj zbog siromaštva ne može si priuštiti nužne menstrualne potrepštine. Pokazalo je to istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. ''Trećina njih navodi kako bi ukoliko bi ulošci i tamponi bili jeftiniji koristili određenu vrstu koja im bolje odgovara'', istaknula je Marinella Matejčić iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter"

Prema istraživanju većina žena u prosjeku troši 40-50 kuna na mjesec na kupovinu uložaka, tampona i sličnih potrepština.Od 50 kuna 12,5 uzme država. Saborske zastupnice žele da se taj PDV smanji na 5%.

Pročitajte i ovo Ilustracija Roditelji, provjerite Utorak je malo drukčiji dan za neke školarce: Zbog izbora Ministarstvo poslalo upute ravnateljima škola Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan

''Da žene ne budu kažnjene samom biološkom činjenicom što su žene i što imaju povećane životne troškove'', kazala je Sabina Glasovac.

U proračun temeljem toga uplatimo 120 milijuna kuna na godinu. Jedna žena tijekom svoje reproduktivne dobi promijeni 12 do 15 tisuća menstrualnih potrepština. Ministar Marić pristao je sniziti porez, ali ne još

"Prvom prilikom kada se bude o tome razmatralo, uglavnom krajem godine, mislim da će ta ideja naići na sveopću podršku", smatra Nada Murganić.

Marija Selak Raspudić se boji kako bi se ideja mogla izjaloviti. ''Ono čega se ja bojim, a što se često događa, unatoč nekim potencijalno pozitivnim politikama je da one na kraju budu zloupotrebljenje od proizvođača i da potrošači na kraju od toga nemaju nikakve koristi'', rekla je Raspudić.

Zbog nemogućnosti kupnje uložaka, manji broj ispitanica priznao je da improvizira s toaletnim papirom, krpama, pa čak i dječjim pelenama.

Čak i o samom "ženskom porezu" nekim zastupnicima je bilo neugodno govoriti.

"Opće je žalosno, možda čak i degutantno da moramo o tome govoriti. Malo mi je neugodno, ali apeliram da se to što prije ispravi", rekao je Željko Sačić.

''Pozdravljamo tu inicijativu, mi ćemo je naravno podržati'', izjavio je Miroslav Škoro, a s njegovim stavom se složio i Nikola Grmoja.

I građani je većinom podržavaju.

Nakon smanjena poreza zastupnice namjeravaju energiju usmjeriti prema lokalnoj zajednici i školama, a nakon toga i da se porez na ženske higijenske potrepštine potpuno ukine.




Više informacija pogledajte u priloženom videu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene