Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija proziva zaštitara, Marić odgovara:

'Nije smio sam krenuti s pištoljem na pljačkaše'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštitar koji je jučer bio na dužnosti u Sesvetama u Raiffeisen banci za vrijeme pljačke nije bio u poslovnici te nije učinio ništa kako bi zaštitio sedam djelatnika, petnaest klijenata ni policiju koja je stigla u banku nakon dojave građana, izvijestila je zagrebačka policija.

Njihove navode oštro je demantirao vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić, koji tvrdi da je njegov zaposlenik svoj posao obavio prema predviđenoj proceduri.

Policija je izvijestila da zaštitar nije bio aktivan i nije pljačkašima pružio nikakav otpor. Zbog toga će na teren izaći inspekcija Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se utvrdilo zbog čega zaštitar nije obavljao svoju dužnost, rekao je danas Krunoslav Borovec, načelnik policije. Dodao je i da je zaštitar u banci, koji je iz posebne prostorije preko video nadzora gledao tijek pljačke, nazvao svoju tvrtku, a ne policiju koju su dozvali građani.

Pročitajte i ovo Automat klub u Lastovskoj Nepravomoćna presuda Osuđeni muškarci koji su nasmrt premlatili zaštitara, pogledajte koliku su kaznu dobili Noćni klub u Biogradu - 1 Oglasila se policija Novi detalji tučnjave u noćnom klubu nakon koje je umro zaštitar: Četiri osobe privedene, vikali su i naguravali se

Takvo je izvješće razljutilo Zlatka Marića, vlasnika zaštitarske tvrtke Sokol Marić koji kaže kako je njegov zaposlenik bio u svojoj prostoriji, vidio dolazak pljačkaša te odmah nazvao Operativni centar i 92. Zlatko Marić ističe kako zaštitari ne smiju ugroziti ni svoj život, ni ikoga koga štite, a izlazak njega samog s jednim pištoljem prema naoružanim pljačkašima ne bi bio pametan potez. Istiće kako je njihov zaštitar prilikom jučerašnje pljačke banke u Sesvetama sve obavio prema pravilima struke te da to potvrđuje i nadzor koji je policija već obavila u njegovoj tvrtki.

Iz zapisnika o obavljenom nadzoru i dokumentacije koju je preuzela policija vidljivo je da nema nikakve odgovornosti zaštitara ni poduzeća i da je zaštitar sve obavio prema pravilima struke i zakonu o privatnoj zaštiti, kazao je Marić. Tvrdi da je zaštitar nazvao operativni centar poduzeća i Operativno-komunikacijski centar zagrebačke policije na 92 i obavijestio da je u tijeku oružani prepad, odbacivši tako izjavu načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca da zaštitar nije obavijestio policiju o pljački.

'Znam da se dogodila tragedija, ali žalosno je da (Borovec) mora prebacivati lopticu na drugu stranu', rekao je Marić. Smatra da bi se Borovec trebao ispričati jer bi, dok proziva poduzeće i najavljuje da će poslati inspekciju, trebao znati da prema zakonu policija dolazi u izvanredni nadzor u svim sličnim slučajevima.

'Dok je Borovec držao konferenciju za novinare policija je već privodila kraju nadzor', kazao je Zlatko Marić.

'Nemam komentara', izjavio je Krunoslav Borovec odgovarajući na navode Zlatka Marića, te dodao kako je istraga u tijeku, a nadzor će utvrditi razvoj situacije na terenu.

>> Ekskluzivna snimka: Jedan policajac ubijen prilikom pljačke banke, četvorica ranjena

>> Teško ranjeni policajac i dalje životno ugrožen

>> 'Za smrt policajca treba uvesti kaznu doživotnog zatvora'

Borovec je dodao kako je jučerašnja policijska intervencija bila profesionalno i stručno odrađena. Dodao je kako je prva policijska ophodnja koja je stigla do poslovnice u vozilu imala dvije pancirke i dvije automatske puške. Borovec je naglasio kako policajcima, s obzirom iz koje je blizine na njih pucano i iz kojeg oružja, nikakva zaštita ne bi pomogla. 'Ocjena ravnateljstva je da je akcija provedena profesionalno, hrabro, beskrupulozno i bez kalkulacija', rekao je Borovec, pojasnivši da je prva policijska ophodnja pred banku stigla samo tri minute nakon dojave građana.

Pronađeni počinitelj, novac i oružje

Prema policijskoj kronologiji jučerašnjih tragičnih događaja, građani su za pljačku dojavili u 18,06 sati, a nakon dolaska prve ophodnje razbojnik je iz automatskog oružja puca po policajcima i tada pogiba 24-godišnji policajac Ivan Grbavac. Razbojnik nakon toga s plijenom izlazi iz banke, ispaljuje još jedan rafal i bježi prema obližnjoj ulici J. Gotovca i pritom dolazi do unakrsne paljbe, pri čemu je ranjen drugi policajac Boško Čenan (40).

Druga policijska ophodnja koja je došla na mjesto razbojstva uhitila je naoružanog počinitelja u obližnjoj zgradi, neslužbeno se doznaje da je riječ o Kazimiru D. Osobu u čijem se stanu u zgradi na broju 34. počinitelj sakrio, policija ne dovodi u vezu s pljačkom. U stanu u kojem se sakrio napadač lakše ranjen u bedro policija je pronašla i ukradeni novac, 190.590 kuna i 9. 120 eura i oružje iz kojeg je pucano. Zbog sumnjivog ponašanja, u zgradi u kojoj je uhićen prvoosumnjičeni uhićena je još jedna osoba, no ubrzo je puštena na slobodu jer je utvrđeno da nije povezana sa razbojstvom.

Ranjeni razbojnik nalazi se u bolnici, a u prostorijama policije još su dvije osobe na kriminalističkoj obradi, privedene zbog sumnje u umiješanost u jučerašnju pljačku. Borovec je kazao da je jedan uhićen u obiteljskoj kući na području Dugog Sela, a drugi je zatvorenik zagrebačkog zatvora u Remetincu. No, koja je njihova uloga u krvavoj pljački još se utvrđuje, a iz izvora bliskog policijskoj istrazi doznaje se da je riječ o Miodragu Mišiću i Kristijanu Jurišiću.

Pljaškaš otprije poznat policiji

Pljaškaš koji je ubio jednog, a ranio četvoricu policajaca otprije je poznat policiji. Tijekom 2004. godine počinio šest razbojstva te je odležao zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i šest mjeseci. Prije pola godine je pušten na uvjetnu slobodu koja je trebala trajati do 26. siječnja 2010. godine.

Borovec je u ime Ravnateljstva policije izrazio sućut obitelji ubijenog kolege Ivana Grbavca, koji je u policiji počeo raditi u listopadu 2007., a do listopada prošle godine bio je vježbenik. Načelnik Ureda ravnatelja policije zahvalio se i svim policajcima koji su sudjelovali u akciji na požrtvovnosti i hrabrosti.

Poslije provjera puštena dvojica privedenih noćas u Sesvetama

Dvojica muškaraca koji su bili privedeni na kriminalističku obradu zbog sumnje da su povezani s jučerašnjom krvavom pljačkom Raiffeisen banke u Sesvetama puštena su nakon izvršenih potrebnih provjera, izvijestila je poslijepodne zagrebačka policija. U policiji kažu da nastavljaju s kriminalističkom obradom jučerašnje pljačke u kojoj je poginuo jedan policajac, a četvorica su ranjena.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu zagrebačke policije da je policija, uz razbojnika koji je iz automatske puške pucao po policajcima, noćas uhitila dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su povezani s pljačkom poslovnice Raifeissen banke u Sesvetama jučer oko 18 sati.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene