Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalna obrana

'Zastarjele mjere obrane od poplava krive su za nastalu štetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastarjela obrana od poplava glavni je uzrok materijalnih šteta u Europi, a hrvatska vodna administracija i dalje je usmjerena na tradicionalne mjere obrana.

'Zastarjelo reguliranje rijeka svelo je rijeke na uzak kanal s malim kapacitetom vode. Rijeka je još više ubrzana sječom meandara i pretvorena u bujicu za sve visoke povećane razine voda u proljeće i manje u jesen', stoji u priopćenju udruge Baobab. Ističu kako takvo kanaliziranje rijeka stvara bujicu koja će se prije ili kasnije izliti bez obzira na najjači nasip ili zaštitu.

Pročitajte i ovo U Savi u nedjelju pronađeno tijelo - 1 slijedi očevid VIDEO Užas kod nasipa: Vatrogasci iz Save u Zagrebu izvukli tijelo Vodostaj Save u Zagrebu Borba s visokim vodostajem Stiže vrhunac vodenog vala na Savi: Tomašević pozvao građane na oprez

Udruga Baobab na svojim stranicama upozorava da je hrvatska vodna administracija i dalje usredotočena na tradicionalne, tehnički orijentirane mjere. Upozoravaju da je učvršćivanje obala potrebno u naseljima ili uz industriju te da je tradicionalna zaštita od poplava iznimno skupa, a neučinkovita te u konačnici radi više štete nego koristi.

'Slanje bujice nizvodnim susjedima je sramotno'

Ističu kako je EU uvidjela ovaj problem i Okvirnom direktivom o vodama nastoji promijeniti praksu. Obnavljaju meandre koji usporavaju bujicu, rukavce, poplavne livade i šume koji primaju višak vode te tako jeftinijim metodama dobivaju bolju zaštitu. 'Strategija što bržeg prolaska vodenog valova i slanje bujice nizvodnim susjedima je sramotna i pitanje je vremena kada ćemo mi biti ti nizvodni susjedi i trpjeti poplave koje prijete području Save', naglašavaju iz Udruge Baobab.

>> Vatrogasci imaju pune ruke posla zbog poplava

>> Mještani poplavljenih područja ogorčeni, voda nije za piće

Lonjsko polje i Kopački rit su dobri primjeri koji pokazuju da prirodna močvarna područja bezopasno primaju visoke vode, a da se pri tome ne ugrožava ljudska imovina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene