Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od rujna do danas

Zaraza se širi: 38 oboljelih od svraba u Brodsko-posavskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrab se u iz susjedne Bosne i Hercegovine proširila u Hrvatsku.

Od rujna do danas zabilježeno je 38 oboljelih od svraba u Brodsko – posavskoj županiji, dok je na razini cijele Hrvatske tijekom cijele prošle godine zabilježeno 874 oboljelih, kazao nam je doktor Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Zatvor u Splitu Odgođena rasprava Zarazna bolest pojavila se u splitskom zatvoru, zatvorenici u izolaciji Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

Srame se otići kod liječnika: U BiH tisuću oboljelih od svraba!

Kako je kazao doktor Cvitković, svrab se prenosi u kontaktu sa zaraženom osobom, a uzrokuje je parazit. 'Simptomi su svrbež i crvenilo koje se povećava noću i na toplini. Zaražene osobe se trebaju otuširati i kožu namazati lijekom', kazao je Cvitković te dodao da je vrlo bitno održavanje osobne higijene.

Inače, Bosnom i Hercegovinom se već neko vrijeme širi zaraza svraba. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, početkom prošlog mjeseca oboljelih je bilo gotovo 1.000.

Liječnici smatraju da ih je i više, jer mnogi odbijaju otići liječniku zbog sramote. Svrab ili šuga, naime, smatra se sirotinjskom bolesti. Najviše oboljelih je u Hercegovini, osobito u Mostaru.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene