Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glazba i slikarstvo

Žar ptica Igora Stravinskog – nadahnuće Tjedna glazbe za djecu i mlade

Učenici koji su sudjelovali u programu (Foto: PR)
Učenici koji su sudjelovali u programu (Foto: PR) Foto: pr
Svečanim otvorenjem likovne izložbe Radost slikanja uz glazbu započeo je ovogodišnji Tjedan glazbe za djecu i mlade koji organizira Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog u cilju edukacije mlade publike o vrijednostima klasične glazbe, a održava se do 4. travnja 2019. godine.

Likovna izložba djelo je djece i učenika iz 16 osnovnih, šest srednjih škola te tri dječja vrtića iz cijele Hrvatske koji su se prijavili početkom školske godine na Nagradni natječaj Radost slikanja uz glazbu te su uz podršku svojih odgajatelja, nastavnika i profesora pripremali svoje radove uz glazbeno nadahnuće Žar ptica, velikog ruskog skladatelja Igora Stravinskog koji je svjetski ugled stekao baletima koje je najprije u Francuskoj, a potom i drugdje, izvodila trupa Ballets Russes Sergeja Djagiljeva. Renomirani skladatelj u dva je navrata bio zagrebački gost, prvi put 1926. bio je gost sopranistice Maje pl. Strozzi i njezina supruga Bele Pečića – roditelja skladatelja Borisa Papandopula, a drugi put 1963. godine bio je gost Muzičkog biennala Zagreb, međunarodnog festivala suvremene glazbe.

Slikanjem i glazbom do nagrada

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije

Članice Ocjenjivačkog suda Nagradnog natječaja u sastavu Vesna Kusin, povjesničarka umjetnosti, predsjednica Ocjenjivačkog suda, Katarina Krpan, pijanistica, red. prof. Muzičke akademije u Zagrebu i Jasna Tarbuk, plesna pedagoginja i koreograf, imale su iznimno težak zadatak jer su ocjenjivale čak 283 rada iznimno nadarene i motivirane djece i učenika.

Prva nagrada pripala je Mihaeli Suk iz osmog razreda O.Š. Dore Pejačević u Našicama, koja je pod mentorstvom Mirjane Šutalo Vulić za glazbu i Sanje Portnar za likovnost, glazbu Žar-ptice Igora Stravinskoga dočarala snažnim koloritom jakih boja koje, pretapajući se u žestokim pokretima kista i pastoznim namazima, zapravo prenose doživljaj snažnoga i vibrantnog zvuka Stravinskoga. Ujedno je djelo Mihaele Suk izabrano i za glavni vizual ovogodišnjeg Tjedna glazbe za djecu i mlade.

Druga nagrada dodijeljena je Artinu Merseli iz petog razreda OŠ Lovre pl. Matačića u Zagreb, a Jana Piljek iz petog razreda O .Š. Braće Radića iz Ivanić Kloštra dobitnica je treće nagrade. Dodijeljene su i tri posebne nagrade koje su pripale Karlu Bosanoviću iz trećeg razreda O.Š. Kneginec Gornji u Turčinu, te Steli Marković i Lani Vujanovac iz četvrtog razreda O. Š. Ivana Kukuljevića iz Belišća.

Baletna suita Žar ptica 

Djecu i učenike u tjednu posvećenom glazbi očekuju i posebno pripremljenija tri velika koncerta, 3. i 4. travnja, na kojima će im Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića predstaviti baletnu suitu Žar ptica, a učenici Škole suvremenog plesa Ane Maletić baletno oplemeniti. Koncertna događanja pripovjedački će osnažiti Dinko Bogdanić, pedagog i koreograf, kako bi se mlada publika cjelovitije upoznala sa Žar pticom, prvim baletom Igora Stravinskoga, praizvedenog s velikim uspjehom u Pariškoj operi 1910. po libretu i u koreografiji slavnoga Mihaila Fokina.

Sadržajni temelj baleta Žar-ptica poznata je priča ruske mitologije o Žar-ptici i opakom čarobnjaku Koščeju Besmrtnom, kojega carević Ivan uz pomoć Žar-ptice ipak pobjeđuje i time skida čaroliju s nesretnoga kraljevstva, a pronalazi i ljubav među brojnim princezama što začarane okružuju okrutnog vladara tame. Dobro, ljubav i svjetlo, kako to već biva u lijepim bajkama, pobjeđuju zlo i tamu.

Tjedan glazbe za djecu i mlade cjelovit je program za promicanje umjetnosti primarno zbog kvalitetne suradnje osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića s velikim glazbenim institucijama, a upravo je to nužno kako bi se kultura prožela kroz sve sfere života mlade publike. – zaključila je Vesna Kusin.

Tjedan glazbe za djecu i mlade se održava u suradnji s Školom suvremenog plesa Ane Maletić i potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, kao i pod pokroviteljstvom HEP-a te sponzorstvom Školske knjige. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene