Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapovjednik HRZ-a skrivio helikoptersku nesreću i pobjegao autostopom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nisu poznati službeni rezultati istrage pada helikoptera u Vukovaru, a na površinu su isplivali do sada javnosti nepoznati detalji 11 godina stare helikopterske nesreće. U glavnoj je ulozi, doznajemo, bio general Vlado Bagarić.

Vojnim helikopterom upravljao je prvi čovjek Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general Vlado Bagarić. Ništa tu ne bi bilo sporno da Bagarić, kako ekskluzivno doznajemo, nije postupio nečasno. Zajedno s članovima posade pobjegao je s mjesta nesreće.

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

S još dva člana posade te jednim putnikom, general Vlado Bagarić, u studenom '96., vraćao se helikopterom Mi8 iz Vinkovaca. 

Nedaleko od naplatnih kućica kod Ivanje Reke vojna letjelica, kojom je upravljao sam Bagarić, srušila se. Nakon iznimno neugodnog prizemljenja, umjesto poziva u pomoć, članovi posade napustili su mjesto nesreće. 

Bagarić, tada zapovjednik baze u Lučkom, o tome nije obavijestio nadležne. Vratili su se u bazu. Navodno, autostopom. Lakše ozlijeđenog automehaničara ostavili su usput na Klinici za Traumatologiju. Policiju su pozvali građani. 

Naši sugovornici, među kojima bivši ministri i osobe iz Glavnog stožera, koji su o tome primali izvješća, o događaju ne žele govoriti pred kamerom. No, da je aktualni zapovjednik ratnog zrakopovstva zatajivši nesreću postupio nečasnički govori i podatak da prije bijega nije osigurao mjesto nesreće. 

Izlijevanjem goriva, naime, moglo je doći do eksplozije helikoptera. 

Niske temperature uzrokovale su zamrzavanje rotora, pa je letjelica izgubila uzgon. To je, navodno, uzrokovalo pad. 

Mjesec dana nakon nesreće, tadašnji predsjednik Tuđman, za časnu i uzornu službu, odlikovao je Bagarićevu posadu spomenicom domovinske zahvalnosti. Pad nije utjecao ni na Bagarićevu vojnu karijeru. Dva je puta promaknut, a ove godine postao je i prvim čovjekom zrakoplovstva. 

U Uredu predsjednika kažu da prije Bagarićeva imenovanja nisu imali sazanja o tome.
 
Mrlja u Bagarićevoj letačkoj karijeri, ministru obrane Berislavu Rončeviću, čini se, nije zasmetala. 

Ministar nije odgovarao niti na jedan naš upit vezano uz ovaj slučaj, pa tako ni kako je i je li uopće Bagarić prije 11 godina kažnjen. 

Nismo to uspjeli pitati ni samog generala - kao djelatna vojna osoba ne smije istupati u javnosti bez ministrova dopuštenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene