Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kobno planinarenje

Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara

Aktualno Galerija Spašavanje Jezerski vrh - 4 Spašavanje Jezerski vrh - 4 Foto: Facebook/Gorska služba traganja i spašavanja Kosova Spašavanje Jezerski vrh - 5 Spašavanje Jezerski vrh - 5 Foto: Facebook/Gorska služba traganja i spašavanja Kosova Spašavanje Jezerski vrh - 3 Spašavanje Jezerski vrh - 3 Foto: Facebook/Gorska služba traganja i spašavanja Kosova Spašavanje Jezerski vrh - 2 Spašavanje Jezerski vrh - 2 Foto: Facebook/Gorska služba traganja i spašavanja Kosova +6 osječka znanstvenica Željka Galerija 1/11 >>
Tragedija u Albaniji. Tijekom izleta na planini Jezerski vrh poginula je hrvatska znanstvenica. Stravičnoj nesreći svjedočili su njezini kolege iz Osijeka i nekolicina planinara iz Srbije. Oni su u velikoj akciji spašeni.

Strmina jednog od najviših albanskih vrhova bila je kobna za hrvatsku znanstvenicu i planinarku. Skliznula je i pala pri usponu na Jezerski vrh.

"Poznavao sam je, ne dugo, upoznali smo se kroz planinarsku školu koju je ona pohađala. Moja procjena je da je ona bila jako dobra planinarka, njezino kretanje u planinama je bilo za svaku pohvalu", rekao je Krešimir Burazin, pročelnik HGSS Osijek.

Uz iskustvo i adekvatnu opremu, na planinu se zaputila s još četvero planinara.

"Ovo jeste bio uspon u zimskim uvjetima, tamo jesu zimski uvjeti i potrebna je oprema koju su oni imali sa sobom. Nesretni slučaj, nažalost. Ova osoba je isto imala iskustvo, znam da je u zadnje vrijeme imala nekoliko izleta u zimskim uvjetima", rekao je Burazin.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji  

Nakon nesreće, preživjeli su se uspjeli domoći signala i pozvati pomoć. Prilikom spusta, udružili su se s planinarima iz Srbije. 10 sati trajala je akcija njihova spašavanja.

"Po dolasku do zarobljenih ljudi, naši spasioci su konopom izgradili sigurnosni sustav, spustili ih na sigurnu točku i evakuirani su prema selu Vutaj u Crnoj Gori. U crnogorskom dijelu izvršena je koordinacija sa Gorskom službom spašavanja Crne Gore GSS Crna Gora i akcija je nakon punih 10 sati uspješno završena. Izražavamo sućut zbog preminule planinarke te zahvaljujemo svim sudionicima", priopćenje je GSS Albanija. 

Jezerski vrh – na sjeveru je Albanije, na samoj granici s Crnom Gorom, odakle su planinari i krenuli. Do najvišeg vrh Dinarskih Alpa planinare je dijelio jedan od najtežih i najopasnijih uspona na ovom području. Do vrha na visini od 2694 metra – nisu stigli.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde"

Pročitajte i ovo Prva političarka stvorena umjetnom inteligencijom - 5 Predstavili Možemo! Ovo je Nitkolina: Prva hrvatska političarka stvorena umjetnom inteligencijom

Planinari s kojima je krenula na izlet potreseni su i pred kamere ne žele. Nakon tragedije, iz Albanije su se vratili kući u Osijek.

Prema informacijama, navodno je riječ o 43-godišnjoj znanstvenici Željki Lončarić iz Osijeka, od koje se emotivnom objavom na Facebooku oprostio njezin kolega Branimir K. Hackenberger, s kojim je radila na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

"Ove riječi ne znače zbogom, već su zadnja zahvale tebi, koja si životu pristupala s toliko strasti i ljubavi. Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili ostala si privržena uz mene pomažući mi i bodreći me.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jake policijske snage VIDEO Prvi snimci s mjesta pucnjave kod Skoplja: Gradonačelniku ranije prijetili, ozlijeđene dvije osobe

Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost...Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela", napisao je Hackenberger.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene