Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika potražnja

Posla ima - doznajte koja su najtraženija zanimanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S buđenjem turističke sezone, padat će i broj nezaposlenih, a ove godine sezonski radnici za turizam tražit će se kao igla u plastu sijena.

Više radnih mjesta na moru osigurat će i investicije u turizmu. Na burzi rada i danas je najtraženije zanimanje - konobar.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija

Pred Antom Pekasom je još jedna turistička sezona, a posao konobara ne pada mu teško. Rad u turizmu, preporučio bi i drugima. ''Kadra je čak i malo, puno manje nego je potražnja, a čovjek ako je marljiv i hoće raditi, za njega ima mjesta'', kaže Ante.

Mjesta ima, ali ne i radne snage. Nedostaje kvalificiranih, ali i pomoćnih radnika. Među najtraženijim zanimanjima na zavodu za zapošljavanje upravo su ona u sektoru turizma. Najtraženiji su konobari, prodavači i kuhari.

Prošle ih se godine tražilo oko 40 tisuća, a ove će vjerojatno potražnja biti i veća.

''Potreba za sezoncima je puno veća nego inače, 40 novih hotelskih objekata se gradi na Jadranu, što povećava potrebu svih hotelijera'', kaže Filip Benjak iz HUP-a.

Traže kvalificirane ljude, koje sustav ne proizvodi dovoljno - pa ih poslodavci pokušavaju zadržati na sve načine.

''Imamo djelatnike koji se vraćaju, to su stalni sezonci i s njima gradimo odnos dalje, ali potrebe su, kažem, veće'', kaže Benjak.

U ovaj sektor uvesti se može 175 stranih radnika

A veća bi, upozoravaju sindikati, trebala biti i primanja, posebno sezonaca.

''Možda je jedan od najvećih problema daleko niža plaća koju imaju sezonci u turističkom sektoru kod nas, nego u bilo kojoj zapadnoj zemlji, počev od Slovenije, Austrije pa dalje'', rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

U ovaj sektor uvesti se može 175 stranih radnika ove godine. Pa onaj tko radnike za ovo ljeto tek traži, morat će se dobro potruditi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene