Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osigurana sredstva

Dobra vijest za starije osobe: Započinje isplata nacionalne naknade

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Početkom sljedećeg tjedna, 15. travnja, započinje isplata nacionalne naknade za starije osobe. Za to su u Državnom proračunu osigurana 2 milijuna eura.

U ponedjeljak 15. travnja započinje isplata nacionalne naknade u iznosu od 150 eura za starije osobe korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Naknadu će dobiti 14.220 korisnika, za što je osigurano nešto više od 2 milijuna eura iz Državnog proračuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti. Ostale uvjete možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom Ilić iz minute u minutu Pretražuje se svaki pedalj u potrazi za tijelom male Danke: Otkriveno što je pokazala analiza baznih stanica

Pročitajte i ovo PR OGLAS Osvoji godišnju zalihu voća i povrća za svoju školu

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe moguće je ostvariti od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada, i to osobno u HZMO-u, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene