Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Gumeni medvjedići puni THC-a stizali i u Hrvatsku, a stručnjak iz HZJZ-a upozorava: "Takvo što je vrlo opasno"

Španjolska policija razbila je organizaciju koja je proizvodila gumene bombone u obliku medvjedića - punjene THC-om i kemikalijama. Takvi proizvodi bili su namijenjeni i hrvatskom tržištu. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić o trendovima konzumacije droge razgovarao je s pomoćnikom ravnatelja HZJZ-a Željkom Petkovićem.

Španjolski medvjedići s marihuanom trebali su doći i do Hrvatske, a u Čakovcu je maloljetnik preprodavao sintetski kanabinoid pomiješan sa sadržajem smjese za povećanje mase.

O strategiji, ali i o trendovima konzumacije droge reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s pomoćnikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željkom Petkovićem.

Kazao je kako nema saznanja da se takvo što, poput ovih španjolskih medvjedića, proizvodi u Hrvatskoj, ali da su u nekoliko navrata bili zaplijenjeni laboratoriji u kojima su se proizvodili različiti stimulansi.

Pročitajte i ovo Australian federal police Sad ga traže Slavili ga kao heroja, a onda... Australska policija spasila Hrvata koji je plutao oceanom. Uslijedio je dramatičan preokret

"Što se tiče ovih medvjedića, posljednjih godina postao je trend da se različiti kanabinoidi - najčešće se radi o THC-u - miješaju, odnosno budu sastojak različitih prehrambenih proizvoda, poput bombona, čokolada, kolača, i na taj način mogu se konzumirati. Takvo što je vrlo opasno jer ne znate kolika je količina kanabinoida, konkretno THC-a, u proizvodu", rekao je Petković.

Istaknuo je da Hrvati najviše konzumiraju marihuanu. "Većina, 70 posto zapljena otpada na marihuanu. Treba reći da posljednjih desetak godina imamo uzlazni trend konzumacije marihuane, pa, recimo, od 2011. do 2019. trend će nam pokazati da je konzumacija marihuane gotovo dvostruka."

Željko Petković i Domagoj Mikić Željko Petković i Domagoj Mikić (Foto: DNEVNIK.hr)

Svaka konzumacija droge je opasna, naglasio je Petković. "Ne znate što konzumirate, koje će biti posljedice, a naročito je opasno konzumiranje heroina, odnosno opijata. Zadnja brojka prije dvije godine pokazala je da je u Hrvatskoj od direktnog predoziranja umrlo 99 osoba. Tu se radi o predoziranju heroinom, odnosno opijatima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrdio MORH Policija ove godine na drogu testirala 36 vojnika: Jedan pozitivan, a jedan odbio testiranje

"Što se tiče nekakvog prosjeka broja ovisnika na sto tisuća stanovnika, odstupaju Zagreb i županije koje se nalaze uz obalu. Što se tiče analize otpadnih voda, ona se u Zagrebu radi na godišnjoj bazi i vidljivo je da imamo izuzetan porast stimulansa. Konkretno, radi se o heroinu, puta tri, odnosno puta pet, ako promatramo 2019. i 2021. Isto tako, radi se i o amfetaminima, odnosno ecstasyju, koji se na neki način vratio na tržište - puno je potentniji i puno je jači nego što je bio prije i to je opet jedan alarm", naveo je Petković.

Donesena je strategija djelovanja na području ovisnosti. "Ona nam donosi konsenzus politike i struke, što učiniti po pitanju ovisnosti u RH, ove su brojke zabrinjavajuće. Država na rješavanje problematike droga troši 900 milijuna kuna godišnje." 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene