Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komplicirana papirologija

Zakon koči umjetnu oplodnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postupci medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj posve su usporeni, gotovo zastali! Naime, dok novi zakon čeka ocjenu ustavnosti, neke klinike koje provode postupke ne snalaze se s novim pravilima.

Liječnicima nije jasno kakve sve potvrde pacijenti trebaju priložiti niti svi imaju potrebnu aparaturu za zamrzavanje jajnih stanica umjesto embrija. Boje se i drakonskih kazni za nepoštivanje zakona bolnica bi mogla platiti i do 250 tisuća kuna. U silnoj želji za drugim djetetom jedna gospođa koja je željela ostati anonimna već dvije godine prolazi kroz naporne i stresne postupke umjetne oplodnje. 'Nedavno sam trebala otići na odjel i tamo nije bilo nikoga, to me je začudilo, jer doktori su uvijek trebali biti dežurni, ali ne, nema nikoga. Svi su na godišnjem', rekla je gospođa. S umjetnom oplodnjom malo se zastalo, što zbog godišnjih odmora, što zbog nejasnog zakona. Veći problem je papirologija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetna oplodnja 57-godišnjakinja rodila blizance! Slika nije dostupna Liječenje ljudske neplodnosti Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

>> 'HDZ žensko tijelo koristi kao poligon za demonstraciju atrofirane moći'

Potvrde za potvrde

Parovima treba potvrda psihologa ili psihijatra te pravnika, zatim dokaz da su poslovno sposobni, pa vjenčani list ili potvrda da su najmanje tri godine u izvanbračnoj zajednici. 'Četiri potvrde koje bi do nas trebale doći, a koliko je potvrda zapravo treba donijeti onima koji će te četiri potvrde za nas pripremiti to ovog časa ne znam', rekao je Željko Metelko, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac. Do rujna od Ministarstva zdravstva očekuju detaljna pojašnjenja zakona da bi mogli nastaviti s poslom. Inače bi zakon doista mogao smanjiti broj djece. 'Evidentno je da se očekuje da će broj uspješnosti medicinski potpomognute oplodnje prema našim iskustvima vjerojatno biti manji, tako da nam se čini da će taj problem efikasnosti biti ugrožen', kaže dr. Metelko.

Svi zbunjeni

Zbunjeni liječnici, pacijenti još više - koje potvrde, zašto nema zamrzavanja embrija? 'Ako se embriji ne zamrzavaju onda to znači da žena treba svaki mjesec dana ići ponovno na taj cijeli hormonalni postupak. Što je užasno komplicirano, da ne velim za firme za zaposlene žene, drugo skupo je, a treće bolno i nezdravo, jer na uputama na tim preparatima piše da su kancerogeni', rekla je gospođa koja od djeteta neće odustati, ali mnogi parovi uvjerena je već jesu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene