Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječenje ljudske neplodnosti

Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski fiziolog Robert Edwards, koji je pomogao u liječenju ljudske neplodnosti razvojem 'in vitro oplodnje', dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 2010., objavio je švedski institut Karolinska.

Nobelov odbor u institutu Karolinska odabrao je za ovogodišnjeg laureata znanstvenika s britanskog sveučilišta Cambridge za razvoj 'in vitro oplodnje' (IVF), što mu donosi novčanu nagradu od 10 milijuna švedskih kruna (1,08 milijuna eura). U 1968. godini Edwards i Patrick Steptoe završili su rad na izvanmaterničnoj oplodnji ljudskog jajašca i time utrli put za prvu 'bebu iz epruvete' 1978. godine, što je milijunima neplodnih parova u svijetu pružilo priliku za reprodukciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nagrade za ispravno življenje Četvero aktivista dobilo 'alternativnog Nobela' Slika nije dostupna Od osnutka 1968. godine Po prvi puta žena dobila Nobela za ekonomiju

>> Po prvi puta žena dobila Nobela za ekonomiju

Steptoe je umro dvadeset godina poslije, a Edwards je 2001. dobio ugledno priznanje za svoj rad Albert Lasker Clinical Medical Research Award. Otada je Edwards ostao podalje od javnosti, no smatra se da je svojim otkrićem pomogao rađanju 4 milijuna djece u svijetu začete potpomognutom oplodnjom.

Medicina je tradicionalno prva od Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine. Nagrade za postignuća u znanosti, književnosti te ugledna nagrada za mir prvi su put bile dodijeljene 1901. godine, prema želji poslovnog čovjeka i izumitelja dinamita Alfreda Nobela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene