Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Udar na hrvatsku budućnost'

'HDZ žensko tijelo koristi kao poligon za demonstraciju atrofirane moći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas Ustavnome sudu poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji te predlaže da se o tom zahtjevu odluči na sjednici otvorenoj za javnost.

Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović ustvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare da aktualna vlast žensko tijelo tretira kao poligon za demonstraciju svoje atrofirane moći, a sporni zakon, po njezinim riječima, predstavlja institucionalno nasilje nad ženama. 'Riječ je o organskom zakonu koji nije donesen na ustavom propisan način, te već i zbog toga predlažemo da se taj zakon ukine', rekla je Antičević-Marinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetna oplodnja 57-godišnjakinja rodila blizance! Slika nije dostupna Liječenje ljudske neplodnosti Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

Pobijamo zakon i zato što su njegovim zakonskim odredbama povrijeđena temeljna ustavna načela, ustvrdila je. Pravo na reprodukciju tim zakonom vezano je uz postojanje braka ili izvanbračne zajednice, rekla je, dodajući kako je pravo svakog čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece.

'Nitko nema pravo uskratiti nijeda dječji osmjeh'

Zakon je diskriminirajući, pogotovo za one koji nemaju ni bračnog ni izvanbračnog partnera te im se uskraćuje roditeljstvo medicinskom oplodnjom, istaknula je, dodajući kako on ide na štetu zaštite zdravlja žene prisiljavajući je da se podvrgne suvišnim, bolnim, psihički i fizički opasnim postupcima. Zakon zanemaruje i negira ustavne odredbe po kojima država štiti materinstvo, djecu i mladež, poručili su SDP-ovci naglašavajući i da je država dužna zaštiti materinstvo te unaprijediti i omogućiti sve mjere koje tome pridonose.

Nitko nema pravo Hrvatskoj uskratiti nijedan dječji osmjeh, rekao je SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović. Dodao je da je Hrvatska zemlja koja odumire i, po brojnim projekcijama, doživjet će ozbiljnu depopulaciju. Odluka da se takvim mjerama ograniči roditeljstvo udar je na hrvatsku budućnost, ustvrdio je on.

SDP-ovci su izrazili uvjerenje da će Ustavni sud, iako je pretrpan, naći vremena da riješi SDP-ov zahtjev. Josipović je rekao kako će izbjegavanje odluke biti svojevrsna poruka jer je svaki mjesec čekanja na odluku pokoje dijete manje za Hrvatsku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene