Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaklada 'Ana Rukavina' prikuplja sredstava za tipizaciju uzoraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada "Ana Rukavina" u proteklih je godinu dana prikupila više od 30.000 uzoraka potencijalnih darivatelja koštane srži, ali zbog visokih troškova njihove tipiziacije, zakladi će, uz novčanu potporu iz državnog proračuna, biti potrebna i dodatna sredstva, izvijestila je danas u Osijeku upraviteljica zaklade i Anina majka Marija Rukavina.

Podsjetivši kako je Hrvatska u svjetski registar darivatelja ušla 1996. godine sa 150 osoba Rukavina je na konferenciji za novinare kazala kako je u registru danas prikupljeno 30.500 uzoraka, čime će taj registar biti jedan od najjačih u jugoistočnoj Europi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 27. ožujka u Lisinskom Zaklada Ana Rukavina i Nova TV vam donose 'Koncert za život' Slika nije dostupna Leukemija - borba za život

Da bi se ti uzroci obradili i postali korisni trebaju nam još ogromna sredstva, jer će, oko 4,5 milijuna kuna, koje je zakladi iz državnog proračuna odobrila Vlada RH, biti dostatno za tipizaciju 4.500 uzoraka, dodala je.

Prema podacima zaklade, do kraja godine, uz postojećih 3.000, tako bi se ukupno prikupilo, oko 7.500 obrađenih i tipiziranih uzoraka, među kojima se može pronaći najmanje 10 darivatelja koštane srži.

Budući da tipizacija jednog uzorka stoji više od 1.000 kuna, jasno je da će za završetak cijelog procesa trebati dodatna sredstva, zbog čega je pokrenuta dodatna humanitarna akcija "Kuna za kap života", kazala je Marija Rukavina.

Konferencija za novinare održana je u povodu 2. humanitarnog koncerta "Za Anin rođendan", kojeg u Osijeku večeras organizira osječki Gradski radio, a čiji je prihod namijenjen zakladi "Ana Rukavina".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene