Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o aktualnim pitanjima

'Zahtjevi iz tužbe protiv Srbije su pred ostvarenjem, na Vladi je da odluči o povlačenju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom posjeta Čakovcu predsjednik Ivo Josipović rekao je da su najavljeni prvosvibanjski prosvjedi uobičajen dio političkog procesa, a za moguće povlačenje tužbi između Hrvatske i Srbije rekao je kako je odluka o tome na Vladi.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako je na hrvatskoj Vladi odluka je li racionalno povući tužbu za genocid protiv Srbije budući da su danas blizu ostvarenja ciljevi koje smo postavili u doba podnošenja tužbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odnosi sa Srbijom Josipović u Haagu: 'Rješavanje sudbine nestalih preduvjet za razmatranje tužbi za genocid' Slika nije dostupna 'Dobra klima' Josipović o tužbi za genocid: Riječ je o osjetljivoj odluci

Odgovarajući u Čakovcu na novinarsko pitanje kako komentira mogućnost povlačenja tužbi za genocid Hrvatske i Srbije, predsjednik Josipović je rekao kako je tužba nastala u vrijeme kad nije bilo nikakve suradnje među državama, kad Srbija nije surađivala s Haškim sudom, a ni sama nije kažnjavala ratne zločince.

>> Josipović: Poznata izreka danas zvuči kao 'Navik on zgine ki živi pošteno'

Hrvatska je tada istaknula nekoliko zahtjeva, rješavanje sudbine nestalih osoba, povrat kulturnoga blaga i kažnjavanje zločina. Danas su ti zahtjevi blizu ostvarenja, na Vladi je da odluči jesmo li ostvarili ciljeve i je li racionalno povući tužbu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje može li se potpora oporbenih političkih stranaka sutrašnjem sindikalnom prosvjedu nazvati svojevrsnom antivladinom koalicijom, istaknuo je da u tome ne vidi ništa neobično i da to smatra dijelom političkog procesa koji je uobičajen u zemljama poput Hrvatske.

Kako je rekao, sindikati imaju zadaću da se bore za što bolje uvjete rada i bolju plaću te se sutra koriste tim svojim legitimnim i legalnim pravom, a s druge strane političke stranke žele tu zaraditi neki poen za sebe te promovirati svoju politiku i svoje kandidate uoči lokalnih izbora.

Predsjednik Josipović bio je danas u Čakovcu na proslavi Dana Međimurske županije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene