Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u Međimurju

Josipović: Poznata izreka danas zvuči kao 'Navik on zgine ki živi pošteno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović u Čakovcu je na obilježavanju 20. obljetnice osnutka Međimurske županije rekao da zbog teške ekonomske situacije poznata izreka danas više zvuči kao 'Navik on zgine ki živi pošteno'.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je danas u Čakovcu da građanima poznata izreka zbog gospodarske situacije više zvuči kao: 'Navik on zgine ki živi pošteno' te kako sve političke strukture moraju učiniti da u Hrvatskoj vrijedi: 'Ki pošteno radi, pošteno i živi.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjetio Međimurje Josipović: Međimurje treba biti uzor drugima u Hrvatskoj Slika nije dostupna Dobivanje dozvola Josipović: Međimurje treba biti uzor drugima u Hrvatskoj

Josipović se na svečanosti u čakovečkom Centru za kulturu, kojom je proslavljena 20. obljetnica osnutka Međimurske županije te obilježen spomendan na 30. travnja 1671. i pogibiju Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana u Bečkome Novom Mjestu, osvrnuo na izreku pjesnika i kneza Frankopana "Navik on živi ki zgine pošteno", što je i moto obilježavanja spomendana.

>> Josipović: Prvi svibnja obilježavamo u ozračju krize i prosvjeda

"Danas, prije svega zbog ekonomske situacije, ta izreka građanima više zvuči kao: 'Navik on zgine ki živi pošteno'", rekao je predsjednik Josipović i dodao kako zato sve političke strukture, od njega, Vlade i Sabora do pobjednika sljedećih lokalnih izbora, moraju učiniti sve da se poboljša socioekonomski status te da u Hrvatskoj vrijedi: 'Ki pošteno radi, pošteno i živi.'

Josipović je ocijenio kako Međimurje potpuno opravdava naziv 'Hrvatski cvjetnjak'. Dodao je da je to bio jedan od najsiromašnijih krajeva zemlje, a postao je jedan od najnaprednijih zahvaljujući marljivosti svojih žitelja. Kada se postigne da u Hrvatskoj vrijedi: 'Ki pošteno radi, pošteno i živi', onda će cijela država biti jedan veliki cvjetnjak, rekao je predsjednik Josipović.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec istaknula je da su Međimurje i Zrinski neraskidivo povezani, a u povodu 20. obljetnice utemeljenja Međimurske županije istaknula je kako će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ta županija moći iskoristiti sve svoje potencijale.

Međimurski župan Ivan Perhoč istaknuo je govoreći o sedam spomendana, koliko ih je dosad proglasio Hrvatski sabor, da se dva izravno odnose na događaje vezane uz Međimurje.

"Priznanje je to svim Međimurkama i Međimurcima koji su kroz povijest nastojali da naš kraj bude sjedinjen s maticom domovinom", istaknuo je. Mnogi su zbog toga platili životom, a današnji je dan prilika da ih se sjetimo te im izrazimo svoju zahvalnost, rekao je Perhoč i dodao kako su Zrinski bili "prvi u nizu boraca za hrvatsku samostalnost".

O dva desetljeća, koliko Međimurje ima status županije, Perhoč je rekao kako kraj između Mure i Drave zaslužuje biti samostalna regija u sklopu Hrvatske, a međimurska iskustva moraju biti temelj daljnje decentralizacije zemlje.

Budućnost kraja vidi u inovativnosti, atraktivnosti, stručnosti i radišnosti, a ulazak u Europsku uniju vidi kao nastavak tzv. međimurskog načina, koji je i europski način. U novim pravilima igre Međimurje će biti uspješni dio Hrvatske, zaključio je Perhoč.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice bivšim županima i predsjednicima međimurske Županijske skupštine, povelje građanima i udrugama te najviše županijsko priznanje - nagrada "Zrinski". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene