Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedna akcija

Zagrebački taksisti u petak voze besplatno, Uber: "Dobro je da vraćaju nešto"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Taksisti iz Udruge nezavisnih taksija Grada Zagreba sutra će od 8 do 16 sati besplatno prevoziti građane sa taksi stajališta u Masarykovoj.

Zagrebački taksisti, njih 86 iz Udruge nezavisnih taksija Grada Zagreba, sutra će građane od 8 do 16 sati prevoziti besplatno. Riječ je o prosvjednoj noti protiv poslovanja Ubera u Hrvatskoj pa će tako sutra Zagrepčanima u navedenom periodu darovati besplatnu vožnju sa taksi stajališta u Masarykovoj.

Pročitajte i ovo Prosvjed taksista, arhiva (Foto: Pixell) Kaznene prijave Podneseni prvi zahtjevi: Taksisti zbog Ubera od države traže nadoknadu štete od 100 milijuna kuna Buka oko novog zakona o taksijima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "loše napisan" Taksisti bijesni zbog prijedloga novog zakona, a ministru je prigovorio i vlastiti stranački kolega

"Ovakvom prosvjednom notom želimo zaustaviti prozivanje za blokade i terorizam. Kojekakvi prometni stručnjaci od kojih su neki specijalizirani za zrakoplovni promet prozivaju nas teroristima. Mi smo za njih svi teroristi dok za Uber voze neki koji nemaju radnu dozvolu u RH.  Odlučili smo se na ovakvu pozitivnu akciju jer Uberov rad vodi anarhiji. Nitko nema zarade osim Ubera", kazao je za DNEVNIK.hr Krunoslav Krznarić, potpredsjednik Udruge nezavisnih taksija Grada Zagreba.

"Po kojem to zakonu radi Uber"

Građanima će taksisti tako dijeliti letke na kojima će ih, kako kažu, upozoriti na problem Ubera. Na njima će se tako naći poruke poput "Uber je zlo bez kojeg se može", "Uber je nelojalna konkurencija" i "Gdje god da se pojavi, Uber je u problemima sa zakonom"

"Iz Ubera tvrde da njihovi partneri rade po zakonu. Zanima me po kojem to zakonu? Zakon o prijevozu ljudi je vrlo jasno definiran. Postoje djelatnosti po NKD-u i po djelatnosti po NKD-u iznajmljivanje vozila s vozačem spada u auto taksi prijevoz. Rade van svega. Ako ja moram imati provjeru od suda i države da bi taksirao, onda bi i njegovi vozači trebali imati određene provjere", kaže Krznarić.

U akciji zasad ne sudjeluje najveće udruženje taksija, Auto Taxi Zagreb,no njegov potpredsjednik Ivan Pilko ističe kako nitko ne brani njihovim članovima da se pridruže nezavisnim taksistima.

"Mi se ne protivimo tim akcijama. Nitko ne brani nikome od naših dečkiju da se pridruži. Mi i dalje čekamo i nadamo se da će pozitivno riješiti pitanje Ubera u Zagrebu i zato ne idemo u akcije i prosvjede dok se to ne riješi. Nadamo se da neće biti prosvjeda, iako je to još uvijek opcija. Mi radimo legalno, plaćamo obveze, a ovi drugi ne plaćaju ništa", kaže Pilko.

Uber: "Neka vrate nešto građanima"

Komentar smo zatražili i od Davora Tremca, generalnog menadžera Ubera u Hrvatskoj.

U telefonskom razgovoru kratko nam je poručio kako je to akcija s kojom Uber nema ništa.

"Ipak, dobro je da nešto vrate građanima", kazao je Tremac.

Podsjetimo, Taksi prijevoznici Hrvatske obrtničke komore podignuli su tužbu protiv Ubera zbog, kako tvrde, "nelegalnog prijevoza putnika osobnim automobilom".

Nakon što je ministar prometa Oleg Butković ustvrdio da je poslovanje Ubera u Hrvatskoj nezakonito, saborski zastupnici SDP-a Bojan Glavašević i Peđa Grbin Vladi su uputili upit kako se planira riješiti taj problem.

Iz Vlade su im poručili kako će se do kraja rujna izmijeniti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i urediti spornu problematiku.

"Vozači partneri Ubera koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu sukladno Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Iz tog razloga Inspekcija cestovnog prometa je vozačima partnerima Ubera izricala prekršajen kazne za prijevoz putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti", poručuju iz Vlade.

Istovremeno, inspekcijske službe i dalje će poduzimati sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera vozača Ubera u Republici Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene