458550
458550
458550
458550
458550

Doznajte do kada ne trebate plaćati odvoz otpada

  • , 28.11.2016., 10:35
  • Autor:
  • komentara

Zagrepčani nikako do reda kada je u pitanju smeće - odlukom gradonačelnika Milana Bandića rjeđe se odvozi pa ga je sve više po ulicama.

 
 
 
 
Zagrepčani nezakonito plaćali smeće (Video: Dnevnik Nove TV)
Zagrepčani nezakonito plaćali smeće (Video: Dnevnik Nove TV)

Sad je i sud potvrdio da je naplata prikupljanja i odvoza bila nezakonita. Točnije, građani su godinu dana plaćali smeće koje nije postojalo i koje nije njihovo.

Slobodan iz Zagreba vodi brigu o otpadu u svojem kućanstvu. "Imamo sustav sve je posebno. Plastika, posebno staklo, posebno papir i posebno kontejner u koji stavljamo sve". 

Kako vodi brigu o otpadu, tako vodi i o računima. Iznenadio se kada je čuo da je posljednjih godinu dana nezakonito plaćao prikupljanje i odvoz smeća.

"Naš ulaz ima 136 stanova. Sada vi računajte. Treba staviti cifre da jedan stan plaća 10 kuna, a ako ih ima u stanu, na primjer četvero, onda 100 kuna", kaže Slobodan.

No, jedan se sugrađanin ipak za pravdu izborio i dokazao da su Zagrepčani plaćali ono što nisu trebali. Sve je to potvrdio i Visoki upravni sud.

"U obrazloženju odluke jasno je navedeno da je odluka u suprotnosti sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom", kaže odvjetnik Veljko Miljević.

A zakon kaže da se građanima smije naplaćivati samo stvarna odvezena količina otpada. Iako je riječ o zagrebačkoj gradskoj tvrtki, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kratak. "Koliko god vi mene pitali ja ću vas uputiti na Čistoću", poručuje Bandić.

Pravnici su vrlo jasni i bez dvojbe. "Tvrdim da se tu radi o stjecanju bez osnove, znači da je riječ o bogaćenju bez razloga na strani grada", kaže Miljević. 

A to znači da će svi građani koji su do sada plaćali odvoz smeća prema odluci iz 2014. i cjeniku iz 2015. imati pravo na povrat preplaćenih sredstava.

Osim što prevareni građani mogu tužiti Holding, dok se ne usklade nova i zakonita odluka i cjenik koji Holding najavljuje - odvoz smeća ne moraju plaćati.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se