Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan zaštite i spašavanja

Zagreb: Izrađen prijedlog evakuacijskih površina u slučaju potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić izvijestio je na konferenciji za novinare da je taj ured izradio prijedlog evakuacijskih površina Zagrepčane u slučaju potresa ili drugih velikih nesreća, koje predstavljaju dio Operativnog plana zaštite i spašavanja u slučaju potresa.

Napravljen je i prijedlog evakuacijskih koridora i koridora za prioritetne službe zaštite i spašavanja s naznačenim mogućim preprekama na tim koridorima koje će se eventualno morati ukloniti ili raščistiti, rekao je Kalinić. Najavio je da će se prijedlog najprije uputiti Stožeru zaštite i spašavanja grada Zagreba da ga razmotri i iznese svoje prijedloge, a zatim na prihvaćanje Gradskoj skupštini. Kalinić je rekao da se za svaku gradsku četvrt posebno radila detaljna analiza, to jest verifikacija površina za evakuaciju stanovništva i smjerova evakuacije.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Ilustracija Zatreslo se Potres zatresao Rumunjsku i Srbiju

Zagreb se podijelio na gradske četvrti i svaka četvrt ima svoj poseban plan. Obiđeno je više od 60 lokacija kako bi se došlo do najpovoljnijeg prijedloga. Za svih 17 četvrti predložena je 41 površina za evakuaciju. U svakoj četvrti određena je površina za evakuaciju, pri čemu se vodilo računa o mogućnosti uspostave privremenoga šatorskog naselja, pristupa helikopterom, postavljanja poljske kuhinje, pružanju prve pomoći i ostalih sadržaja. Za površine je posebno važno da imaju evakuacijske koridore koji neće biti zakrčeni, rekao je, među ostalim, Kalinić. Istaknuo je kako su određeni glavni smjerovi evakuacije u smjeru istok-zapad i sjever-jug te spojne ceste na njih u svakoj gradskoj četvrti. Rekao je da su Uredu za upravljanje u hitnim situacijama pri unosu podataka s terena u GIS sustav veliku stručnu pomoć pružili studenti zagrebačkoga Geodetskog fakulteta, smjera geoinformatike, pod mentorstvom doc. dr. Vlade Cetla.

Kalinić je izvijestio da će Operativno-nadzorni centar biti smješten u Balokovićevoj ulici u Zapruđu, a na pitanje novinara je li predviđen posebni plan evakuacije za državni vrh odgovorio je da će premijerka i predsjednik Republike morati imati svoje službe koje će ih evakuirati, a ured će se pobrinuti za zagrebačkoga gradonačelnika. Glasnogovornica Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Kristina Martinović rekla je, među ostalim, da su pri izradi prijedloga kontaktirali upravu talijanskoga grada L'Aquile, koji je prije nešto više od godinu dana pogodio razoran potres. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene