Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPUNJENI BEZ PROBLEMA

Katoličko sveučilište otvorilo novi studij: Prijemnog ispita nema, godina stoji 38.000 kuna, predavat će i Alemka Markotić

Aktualno Galerija Studenti medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Studenti medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu - 3 Studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu - 2 Studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu - 1 Galerija 1/4 >>
U Zagrebu od ponedjeljka djeluju dva studija medicine. Jedan je na Sveučilištu u Zagrebu i prvi put u 20 godina nije popunio kvotu, a drugi je novi, na Katoličkom sveučilištu. Oni nisu imali problema s popunjavanjem.

''Vama se radujemo i u vama već sada vidimo lijek našim ranama'', kazao je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić koji je prvim studentima medicine na Katoličkom sveučilištu poručio: ''Hrabro s Gospodinom u prvu akademsku godinu''.

U njoj će 43 studenata i studentica učiti po najmodernijim kurikulumima i vještine brusiti u moderno opremljenim učionicama. Anatomiju će učiti uz pomoć digitalnog stola, a Lea, studentica prve godine, jako je uzbuđena i opisuje kako na tom stolu na kojem će pratiti nastavu imaju ''prikaz svih mišića i svih kostiju što će olakšati učenje''

Godina stoji nemalih 38.000 kuna, a da bi se mogli upisati trebalo je dobro napisati A razinu državne mature. Jedan dio bodova nosio je i motivacijski razgovor koji, kako je objasnio dekan Medicinskog fakulteta Katočikog sveučilišta Dalibor Karlović, ''pruža pred upis jedan uvid u Katoličko sveučilište, odnosno nastavnicima pruža uvid u studente koji će doći u studentske klupe''.

Studenti kažu da pitanja nisu teška, neka od njih s nama je podijelila studentica prve godine Leona: ''Zašto smo odabrali baš medicinu? Veselimo li se studirati? Po čemu je ovo Sveučilište drugačije i opće informaicije. Ništa pretjerano teško. Nismo morali nikakav prijemni pisati''.

A baš ove godine prvi put u dva desetljeća nisu popunjene kvote na medicini Sveučilišta u Zagrebu. Na Katoličkom sveučilištu tih problema nisu imali.

Pročitajte i ovo Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 transplantacijska koordinatorica Na svjetskom vrhu: "Hrvatska je uspješno odgovorila na sve izazove u transplantaciji i doniranju organa"
Pročitajte i ovo Alarmantan nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gledajte od 19.15 sati Večeras u Dnevniku Nove TV: Pitali smo studente medicine što bi ih moglo zadržati u Hrvatskoj

''Prvenstveno me zainteresirao program koji je po uzoru na europske fakultete'', istaknula je Ana, studentica prve godine, a Leona objasnila: ''Počet ćemo raditi kliničku praksu već od prve ili druge godine, a na ovom drugom fakultetu na četvrtoj se krene što je poprilično kasno''.

Razlike u diplomama nema, naime, kako je objasnio državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak: ''Svi studiji su dobili akreditaciju ako se odvijaju prema predloženom programu. Razlike ne može i ne smije biti''.

Pročitajte i ovo Dug u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) Medicinari na izmaku snaga "Osobna karta" našeg zdravstva: U sljedećih 10 godina ostajemo bez četiri tisuće liječnika, evo kojih najviše nedostaje
Pročitajte i ovo Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 prate li fakulteti tržište rada U Hrvatskoj nedostaje logopeda, informatičara i medicinara, a od jeseni se upisuje tisuće studenata ekonomije više

Između ostalih, studentima i studenticama Medicinskog fakulteta Katoličkog sveučilišta predavat će i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić: ''Moja struka je infektologija. To je na četvrtoj godini, do tada ima još vremena i da se riješi COVID i dalje nastavi''.

Brucoše i brucošice pozdravio je i ministar zdravstva Vili Beroš: ''Siguran sam da ćete iznjedriti generacije novih studenata i mladih liječnika koji će upravo tako multidisciplinarno prilaziti svoj tematici, razvijati novu znanost''.

Kako nam se razvijaju sveučilišta, zasebna je tema. Iz godine u godinu nam opada broj maturanata, a to ne prate kvote i studijski programi kojih je sve više. Visoka učilišta, posebice javna morat će napraviti analizu, poručuju iz Ministarstva: ''I zatvoriti, odnosno naprosto ugasiti i prestati izvoditi nastavu na onim studijskim programima na kojima ima nula, jedan, dva studenta''.

U ovom trenutku, dodaje Šušak, imamo čak oko 1.700 studijskih programa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene