Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb automatizira upravljanje prometom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda da se čekanja u zagrebačkoj gradskoj gužvi bliže se kraju. Barem tako tvrdi gradonačelnik Bandić koji je najavio rješavanje gorućeg problema metropole. Suradnja se nudi svima, od prometnih stručnjaka do renomiranih tvrtki koje mogu ponuditi tehnološka rješenja. Predstavljena je studija automatskog upravljanja prometom.

Na zagrebačke ulice namjerava se postaviti sva sila tehnologije. Od nadzornih kamera, senzora ugrađenih u cestu i javni prijevoz, pa čak do obavijesti za vozače kojim putem stići brže do nekog dijela grada ili gdje je prvo slobodno parkirno mjesto. No to ne znači i naplatu ulaska automobilom u grad.

Pročitajte i ovo Kolona - 3 Stvara se i mnogo smeća Kaos na cesti - Kilometarske kolone i višesatno čekanje izluđuju vozače i mještane: "Što Vlada čeka s obilaznicom?" Ilustracija sve na jednom mjestu HAK savjetuje vozače: Provjerite što je najvažnije imati sa sobom ako zapnete u gužvi

Teholoških rješenja na zagrebačkim cestama za sada ima vrlo malo. Tek pokoja kamera i semafor sa senzorom. Eventualni centar iz kojeg bi se sve nadziralo olakšao bi posao i hitnim službama poput policije.

No gužve na gradskim ulicama neće nestati tako skoro, kažu stručnjaci.

Grad namjerava odriješiti kesu. U sljedećih nekoliko godina na projekt automatskog upravljanja prometom potrošit će se više od 350 milijuna kuna. No sve ono što se danas moglo čuti u Zagrebu je još uvijek znanstvena fantastika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene