Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKOLOŠKI INCIDENT

Zagađenje u moru ispred Kostrene: Iz Termoelektrane Urinj iscurilo loživo ulje

Zagađenje u moru kod Kostrene - 3
Zagađenje u moru kod Kostrene - 3 Ministarstvo mora
Aktualno Galerija Zagađenje u moru kod Kostrene - 3 Zagađenje u moru kod Kostrene - 3 Foto: Ministarstvo mora Zagađenje u moru kod Kostrene - 2 Zagađenje u moru kod Kostrene - 2 Foto: Ministarstvo mora +0 Zagađenje u moru kod Kostrene - 1 Galerija 1/3 >>
Na području Kostrene pojavilo se zagađenje u moru. Ministarstvo mora izvijestilo je da su u tijeku aktivnosti u cilju uklanjanja površinskog onečišćenja mora i morskog okoliša uslijed istjecanja loživog ulja kod Urinja.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora o površinskom onečišćenju mora ispred Kostrene. 

Iscurilo je loživo ulje u području industrijske zone Urinj, naveli su u priopćenju. 

Dojava o onečišćenju zaprimljena je 9. studenog u 16 sati.

O tome je izviještena nadležna Lučka kapetanija Rijeka, čiji službenici su terenskim i pomorskim nadzorom ustanovili površinsko onečišćenje mora loživim uljem (sa manjim postotkom sumpora - do 0,5 %), na poziciji ispred Urinja, u neposrednoj blizini Termo elektrane Rijeka.

Angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora, čiji djelatnici su postavili plutajuće upijajuće brane u području onečišćenja. 

Angažirane su dodatne dvije tvrtke, čiji djelatnici saniraju onečišćenje mora i morskog okoliša u užem području industrijskog postrojenja.

Ustanovljen je izvor onečišćenja s kopna, odnosno polutant je iz postrojenja prodro u kanalizacijski cjevovod, odakle je preko podmorskog ispusta iscurio u more, na udaljenosti 30 metara od obale, navedeno je u priopćenju Ministarstva mora.

Djelatnici TE Rijeka/Urinj incident su primijetili u 14:15 i poduzeli sve potrebne kako bi žurno zaustavili istjecanje polutanta, dok su iz Uprave tvrtke o događaju obavijestili Državni inspektorat i Policijsku upravu primorsko-goransku.

Pročitajte i ovo Onečišćenje Dunava kod Iloka - 1 POMOR RIBA Bizarna situacija u Iloku: Iz pročišćivača otpadnih voda u Dunav stiglo - zagađenje

S obzirom na pravovremenu reakciju TE Rijeka/Urinj, u ovome slučaju nije bilo potrebe za aktiviranjem Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije.

Pročitajte i ovo Zagađenje u Bakarskom zaljevu 'Poziv' Domagoja Mikića "Kad nema brodova - idila. Kad dođu, ne može se živjeti": Doznajte što je pokazala uznemirujuća analiza dna i površine mora Bakarskog zaljeva

Lučka kapetanija Rijeka u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša provodi očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog loživog ulja, priopćili su. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene