Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh nije došao preko noći

Zadar: Drugačijm pristupom u turizmu obaraju rekorde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistički kapaciteti su popunjeni, a do kraja godine Zadrani će oboriti i rekord.

Gosti su u opuštenoj atmosferi, a kiša i jako jugo zadržali su ih unutar hotela. 'Oko 980 tisuća noćenja smo lani imali, ove godine imamo milijun i 120 tisuća. Mislim da je to dobar pomak i to je ono što nam daje vjere u sve ovo što mi radimo', rekao je Zvonko Šupe direktor TZ Zadar.

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti Ilustracija Priveden je Šok u Zadru: Pijan galamio i prijetio metalnom šipkom

>> Zadar prebukiran za Uskrs pod navalom turista

Ovakav uspjeh nije se dogodio preko noći. Prije samo 5 godina broj noćenja s 900, naglo je pao na 700 tisuća, a zračna luka bila je pred gašenjem. 'Tada smo se okrenuli i iz jedne velike nužde niskotarifnim kompanijama napravili, zaista jako dobar potez'. zaključila je Katica Pupić Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar.

Britanci najrastrošniji

Drukčijim pristupom i ponudom sezona je produžena, a struktura gostiju promijenjena. Rastrošniji stanovnici Velike Britanije sve su češći. 'Imamo situaciju da jedni Nijemci troše od 50 do 60 eura, mislim da je prosjek bio 54 eura, dok jedan Britanac troši 108 eura dnevno', tvrdi Božena Krce Miočić, sa Sveučilišta u Zadru.

No mjesta za napredak još ima. Putnici niskotarifnih kompanija preferiraju smještaj u hostelima. A ovaj zadarski zimi je prazan. 'Ne mogu se pohvaliti da ćemo ih uopće imati, a mislim da je najveći razlog što naša populacija, većina mladih ljudi, koriste niskotarifne prijevoze, avione, a oni su ukinuti od 15. listopada', rekla je Irena Batur, direktorica Omladinskog hostela Zadar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene