Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrova hitna odluka

Stanovnici Paga u strahu - Ne žele ovako opustošen otok!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berači smilja bez dopuštenja su ulazili na pašnjake, rušili suhozide. Cijena smilja skočila je na 10 kuna po kilogramu pa je prosječan berač na mjesec mogao zaraditi do 9.000 kuna.

Ministar Zmajlović hitno je zabranio branje smilja! Zbog uništavanja staništa tijekom ljetnih mjeseci zbog visoke otkupne cijene, na otocima je uvedena apsolutna zabrana, a na kopnu je sezona branja skraćena za 45 dana! Ove je godine branje smilja opustjelo neke krajeve.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Najviše je štete na otocima i to zbog čiste pohlepe za zaradom. Naime, otkupna cijena po kilogramu ubranog smilja tijekom ljeta je skočila na 10 kuna po kilogramu i prosječan je berač na mjesec mogao zaraditi do čak 9 tisuća kuna. Tako se stvorila prilika za ilegalnim branjem - berači su bez dopuštenja ulazili na pašnjake, u maslinike, rušili suhozide. A što je najgore, doslovno su čupali smilje, što se ne smije jer to je biljka koja ima slabu klijavost i slabo se obnavlja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode: Zabrana branja smilja na otocima

Posebno velike štete napravljene su na otocima, gdje je nastala pustoš i gdje je tijekom ljeta intervenirala policija, no berači su bili neustrašivi. Ekipa Dnevnika Nove TV obišla je kritična područja.

'Stanje je golo'

Na paškom kršu od smilja nije ostalo ništa. Ilegalni berači pobrali su sve što su mogli. Iako su Pažani još ljetos postavili znakove upozorenja, na privatna zemljišta ulazilo se bez dopuštenja.

'Stanje, kao što se vidi, je golo. Sami kamen jer su dolazili s kamionima od svukud i berača je bila mala masa. Brali su apsolutno sve što su stigli', rekao nam je Pažanin Ante Donadić.

Toliko da je među Pažanima zavladao strah za hranidbu ovaca i njihov najpoznatiji proizvod.

'Ovca nema puno druge trave, nego to malo ljekovitoga mirisnoga bilja i zato je paški sir specifičan, janjetina', objašnjava Pažanin Toni Paro.

Nakon zabrane, do proljeća bi se trebao obnoviti barem dio uništenih biljaka.

'To je izvrsna vijest za sve, znači, uzgajivače ovaca na otoku Pagu jer napravljena je velika šteta ove godine već dosada', kaže Ante Čemeljić iz Udruge uzgajivača paške ovce 'Rogujica'.

Predstavljeni projekti: Evo što će ministarstvo poduzeti za zaštitu ozonskog sloja

Svi su htjeli branjem zaraditi, a nisu brali prema pravilima.

Jurica smilje uzgaja na svom imanju u zadarskom zaleđu. Ove godine otkupna cijena po kilogramu veća je nego ikad.

'Bilo je 10 kuna, može, može se živiti', kaže Jurica Zubčić iz Pridrage.

I zato se smilje bralo toliko da su ugrožena staništa.

'Radi se o istočnomediteranskim suhim travnjacima koji su zaštićeni i sa stajališta Europske direktive o staništima. Znači, oni su od nacionalnog, ali i europskog interesa', rekla nam je Ivana Jelenić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Destilerije će raditi manje

A interes za smilje, uz berače, najviše pokazuju vlasnici destilerija, koje će zbog zabrane raditi manje.

'Mislim da je možda ipak prije donošenja takve odluke trebalo napravit konzultacije među svim zainteresiranim stranama i napravit neko jednostavnije rješenje. Nije isključena ni tužba', kaže Hrvoje Šimić, vlasnik destilerije.

Ove jeseni, sasvim sigurno, bit će manje ulja, a ilegalnim beračima - manje zarade na crno.

 Zelena akcija: Vlada zbog nafte stavlja na kocku najvrjedniji nacionalni prirodni resurs - Jadran

Naravno, ova zabrana imat će smisla isključivo ako se na terenu bude provodila kontrola. U Ministarstvu kažu da će za to biti nadležni inspektori zaštite prirode. U slučaju ulaska berača na privatne posjede vlasnici će i dalje moći pozivati policiju, posebno za berbu na zaštićenim područjima, za što je predviđena i novčana kazna iznad 25 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene