Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u srijedu

Hrvatska ima novi sindikat - sutra će na cestu traktorima nezadovoljni mjerama kojeprovodi država

Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje u srijedu će održati prosvjede diljem Hrvatske, nezadovoljni mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge, najavio je predsjednik stožera Tomislav Pokrovac.

"Pozivam sve građane da nas podrže na prosvjedu koji će se održati na razini Republike Hrvatske, a za koji naš stožer i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, koji je osnovan i registriran, preuzima svu odgovornost", rekao je Tomislav Pokrovac u utorak na konferenciji za novinare.

"Želimo biti partner Vladi i Ministarstvu poljoprivrede koje zovem da dođu na sastanak na koji su pozvani i da riješimo ovaj problem", rekao je. Ponovio je kako su i dalje najvažniji zahtjevi hitan prekid eutanazije zdravih svinja, hitno donošenje zakona kojim bi se omogućilo prometovanja zdravim svinjama te omogućavanje svinjokolje na tradicijski način.

Najavio je da će se na području Vukovarsko-srijemske županije prosvjedovati na graničnim prijelazima Županja-Orašje (BiH) i Tovarnik-Šid (Srbija) te da će se prosvjed održati i na cestama i u ostalim dijelovima Hrvatske kao i pred Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija bon, novac ili figa u džepu? Ova tvrtka isplaćuje božićnicu od čak 1670 eura: U anketi vas pitamo hoće li i vas poslodavac nagraditi

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duško Pavlik pozvao je sve stočare i ratare kao i građane da izađu s prosvjednicima na ceste i iskažu nezadovoljstvo.

Izvijestio je da je sindikat registriran prije mjesec dana s ciljem rješavanja problema u hrvatskoj poljoprivredi i stočarstvu "na pravni način".

A predsjednik sindikata spominje se u kaznenoj prijavi iz rujna ove godine, prema kojoj je premješteno pet svinja iz Andrijaševaca u Cernu, unatoč zabrani. Oglasilo se i ministarstvo:

"Samo jedna zaražena svinja ili jedan slučaj ilegalnog prometa može nas vratiti dva i više mjeseca unatrag i uzrokovati štete koje se mjere u milijunima eura, a kada je riječ o pomoći svinjogojcima, ističemo kako smo jedna od rijetkih država koja je pronašla rješenje da kroz mjere i programe platimo i nadoknadimo svima izgubljenu vrijednost."

Pročitajte i ovo Željko Kerum Tko da više Kerumovo zapušteno zemljište prodano za 40.100 eura, a na prodaju idu i druge njegove nekretnine

U Baranji ranog jutra, trančira se svinja. Po tradicionalnom receptu rade se kobasice, kulen i kulenova seka. Jer Baranja nije u zoni zabrane svinjokolje.

"To meni puno znači da ta tradicija ostane. Meni je drago što su se sinovi vratili skroz iz Dublina i Da će mi nastaviti tu tradiciju", rekao je za Dnevnik Nove TV Ištvan Bočkaj.

Baš kao i prije stotinu godina, i djeca sudjeluju. Za svoje delicije imaju vlastiti recept. Širi se miris topljenih čvaraka. I nadaju se, bit će ih i dalje i da se afrička svinjska kuga ne proširi i tamo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene