Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta humanitarna akcija

STRAŠNO STANJE U OSJEČKOJ BOLNICI Za obnovu će biti potrebno oko tri milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka bolnica otkriva prave razmjere štete. Voda je stigla do prizemlja, gdje se nalazi objedinjeni prijem za djecu. Stropovi su puni plijesni, pa je većina pacijenata puštena kući.

U osječkoj bolnici stradao je objedinjeni prijem za djecu u kojem se nalaze i dječje dekice, odjeća, posteljina, čime je osoblje bilo prisiljeno skupljati vodu. Uništena je soba za radnu terapiju s djecom iz autističnog spektra, a kako na odjelu nema klime, boravak je postao neizdrživ. Klinički bolnički centar pokrenuo je humanitarnu akciju kojom građane moli za pomoć.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu

O ovome smo u Dnevniku Nove TV razgovarali sa Sanjom Dorner, v.d. predstojnicom Klinike za pedijatriju.

Pokrenuli ste humanitarnu akciju, što vam je u ovom trenutku najpotrebnije?

Iskoristila bih priliku da se zahvalim svim građanima ne samo Osijeka i Slavonije, nego i cijele Republike Hrvatske koji su nam već donirali veliki broj igračaka, zbog čega smo morali organizirati da se preko gospodina Zdravka Petričevića iz uprave sve to prikupi. Potrebno nam je sve od onoga što ste naveli da je uništeno za vrijeme zaustavljanja poplave. Potrebni su nam i određeni aparati koji su uništeni i za koje očekujemo da će njihovo uništavanje biti problem zbog vode koja prodire prema prizemlju.

Doktorice, kako sada pedijatrija funkcionira?

Nažalost, s obzirom da radimo u staroj zgradi koja nikada nije bila obnavljana od svojeg otvaranja 1983. naučeni smo funkcionirati izvanredno u vanrednim okolnostima, zahvaljujući izvanrednom i požrtvovnom kadru koji tamo radi. Radnu terapiju smo već premjestili u drugi prostor. Morali smo isprazniti i neke bolesničke sobe. Dio pacijenata dolazi od kuće na terapiju, da ne bi bili izloženi lošim uvjetima bez klime i vodi koja curi iz stropova.

Kada bi se sutra našao novac koliko bi bilo potrebno vremena da se sve obnovi i vrati u funkciju?

Ukoliko bi na raspolaganju imali dobar projekt koji bi riješio sve naše stropove i vertikale i kad bi se to radilo planski, vremena ne bi trebalo biti puno, kad bi se tome organizirano pristupilo. Potrebno je riješiti prozore, vodoinstalacije. U rasturenim stropovima se nalaze i stari klima uređaji koji sada ne funkcioniraju zbog čega je i pacijentima i roditeljima i osoblju jako teško raditi. Naravno, također su upitni i higijenski uvjeti.

Koliko vam je potrebno novca?

Novaca je potrebno puno. Stvarne razmjere štete, odnosno stvarana količina novca koja će biti potrebna za obnavljanje cijele pedijatrije još uvijek prikupljamo podatke i samu brojku ne znamo. Za sada prvi izvještaj govori o nekih tri milijuna kuna. Ali vidjet ćemo gdje će još doći do kvara, gdje će se još pokazati šteta.

Kako pacijenti na sve ovo reagiraju?

Zabrinuti su jer su u bolnici. Riječ je prvenstveno o maloj djeci koja nisu svjesni svega što se oko toga zbiva. Roditelji su zgroženi, ali zgroženi su već duže vremena na uvjetima koji se nalaze na pedijatriji. I oni sami koji imaju kronično bolesnu djecu, već duže vremena sudjeluju zajedno s nama u poboljšavanju tih uvjeta, donirajući određene aparate, oslikavajući nam zidove. Za njih to nije novost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene