445218
445218
445218
445218
445218

Za mjesec dana uvodi se e-karton, evo što to znači za vas

  • , 01.08.2016., 20:54
  • Autor:
  • komentara

S prvim danom rujna u probni rad kreće e-karton, pametna kartica s podacima o pacijentu,, najavili su u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

 
 
 
 
Zdravstvena iskaznica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Zdravstvena iskaznica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

E-karton, pametne kartice s podacima o pacijentu, bit će puštene u probni rad 1. rujna, rekao je u ponedjeljak ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić te najavio punu informatizaciju zdravstvenog sustava u idućih godinu dana kakvu nema nijedna druga zemlja u Europi.

Sve bolnice informatički će biti povezane s HZZO-om, uvest će se centralni kalendar naručivanja, kojim će se izbjeći sadašnja mogućnost dupliranja narudžbi jer će one biti vezane uz OIB pacijenta, rekao je Dorčić novinarima upitan za planove HZZO-a za iduće razdoblje nakon svečane primopredaje umjetnih pužnica u KBC-u Sestara milosrdnica.

U HZZO-u, kaže, izrađuju internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, doktor primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije. Plan je da novi sustav u punoj formi zaživi za 6 do 12 mjeseci.

Mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture

Osim e-kartona, postupno će biti pušteni u rad i mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture. "Kada zaokružimo cjelinu, među prvima u Europi imat ćemo jedan tako informatiziran zdravstveni sustav. Mislim da ga sada u takvom opsegu nema nitko", istaknuo je ravnatelj HZZO-a.

Pacijente starije dobi, koji se ne služe internetom, naručivat će doktori primarne zdravstvene zaštite ili mlađi članovi obitelji.

Odgovarajući novinarski upit, ravnatelj HZZO-a ustvrdio je kako liste čekanja nisu u značajnom porastu u odnosu na proteklu godinu. "Imamo nešto više od 800 tisuća pregleda na čekanju, no u 80 posto slučajeva riječ je o narudžbama nakon izvršenog zahvata, dijagnostičke pretrage ili terapijskog postupka".

Istaknuo je i da će HZZO na jesen nastaviti provoditi analizu poslovanja bolnica, koje su u prvih šest mjeseci ove godine napravile 270 milijuna kuna novih dugova. "U prvih pet mjeseci ove godine imali smo porast dospjelih dugova bolnica za 50-ak milijuna kuna, no u lipnju, kao posljedica raznih aktivnosti, taj je trend zaustavljen", rekao je Dorčić te najavio nastavak racionalizacije poslovanja bolnica.

Najavio je i oštriju kontrolu bolovanja i potrošnje lijekova na recept, čija je potrošnja u stalnom porastu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se