Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rade u tajnosti

Na jedno mjesto 600 kandidata: Ovo je sve traženije zanimanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj ih ima nekoliko tisuća.

Obilaze i ocjenjuju trgovine, restorane, banke i hotele. Ne skrivaju se, ali rade u tajnosti. Iako plaćaju račune, sve im je besplatno. Riječ je o tajnim kupcima - zanimanju koje postaje sve poželjnije. Na jedan oglas u Slavoniji javilo se više od 600 kandidata.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi Banka (Foto: Davor Puklavec/24sata) Bogatila se godinama Rijeka: Bankarica s računa građana ukrala oko dva milijuna kuna

Tajni kupci su svuda oko nas. Nevidljivi su, stapaju se s masom, strpljivo čekaju u redu i kupuju. Posjećuju restorane i kafiće, čak se i tajno friziraju. 'Zadatak tajnog kupca nije pronalaziti greške, nego je cilj dobiti nekakvu realnu, objektivnu situaciju koju je zatekao na prodajnom mjestu', kazala je Barbara Bačić iz Agencije za zapošljavanje tajnih kupaca.

Tajni kupci ocjenjuju baš sve. Od ljubaznosti osoblja, kvalitete usluge, pa čak i do onih sitnica poput toga imate li stalak za kišobrane u radnji. 'Ne znam da li je bio, ali imamo stalak za kišobrane. Ako je i bio, odnosili smo se kao i prema ostalim mušterijama', kazala je frizerka Ivana Lacić.

>>
Evo s kojim diplomama najlakše možete do posla u Europskoj uniji!

Iako uredno plaća svoje račune, tajni kupac jede, pije, frizira se, čak i noći u hotelu - besplatno. 'Adekvatno su honorirani. Osim financijskih honorara, ovisno je li posjećuje restoran, to može biti honorar u vidu večere i ručka. Ukoliko posjećuju hotele, obično bude nagrađen s vikend noćenjem i slično', kazala je Bačić.

Sve to tajnoga kupca svrstava među privlačna zanimanja. Samo u Osijeku za jedno radno mjesto javilo se više od 600 kandidata. 'Interes je sigurno velik s obzirom na velik broj nezaposlenih osoba i na relativno malu ponudu posla na tržištu. Sigurno se broj osoba koji se do sada javio broji u stotinama', kazao je Jurica Jukić sa Zavoda za zapošljavanje u Osijeku.

Iako kupuje javno, njegovo je zanimanje tajno, a takvo bi trebalo i ostati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene