Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna obljetnica

Vukovarci se prisjećaju žrtava Borova naselja: "Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom"

Borovo naselje u tvornici Borovo commerce
Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Vlado Kos/Cropix
Aktualno Galerija Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Foto: Vlado Kos/Cropix Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Foto: Vlado Kos/Cropix Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Foto: Vlado Kos/Cropix Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Foto: Vlado Kos/Cropix +0 Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Galerija 1/5 >>
Komemorativnim skupom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem se podrumu nalazila pričuvna ratna bolnica, obilježava se 32. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i Udruga Vukovarske majke čija je predsjednica Manda Patko u govoru rekla da Vukovarci i danas traže pravo na istinu i nadaju se da će pronaći svoje najmilije.

"Živimo i nadamo se tomu iako nas je svake godine sve manje i manje. Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom", dodala je Patko navodeći da se u Vukovaru još traga za 374 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Među sudionicima obilježavanja bila je i Milka Pančić čija je kći Jelena zadnji put viđena u nekadašnjem Borovu Selu, današnjem Borovu, a odvedena je iz Borovo commerca. "Od tada joj se gubi svaki trag i ne znam ništa o njoj. Tapkamo već 32 godine u mjestu", rekla je.

Pročitajte i ovo Uhićen hrvatski narkobos u Turskoj Tražilo ga više zemalja VIDEO Pao još jedan hrvatski narkobos u Turskoj: Pogledajte u kakvom je luksuznom stanu živio

Marija Šestan traži sina Tomislava koji je 1991. bio u Borovo commercu i zadnji put je viđen u koloni zarobljenih Vukovaraca iz koje ga je u Borovu naselju izdvojio časnik JNA kako bi unio ranjenu ženu u autobus.

"Taj je autobus došao u Borovo Selo i on je unio tu ženu u školu, tada su došli po njega neki u uniformi i odveli ga i to je bio kraj. Gdje je, ne znam. Iako vjerujem da se zna što se s njim dogodilo, ali oni koji znaju šute. Više ga tražim nego što je imao godina. Bila mu je 21 godina, a ja ga evo tražim već 32 godine", svjedočila je novinarima Šestan.

Nazočan obilježavanju "Žrtve Borovo naselja za Domovinu" bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je u izjavi novinarima poručio da se ubijene žrtve ne mogu vratiti, ali kao društvo možemo učiniti sve kako bi se otkrili nestali i kaznili počinitelji zločina.

"To je ono što nažalost, vidjeli smo jučer u Vukovaru, ali i Šabrnji izostaje na velikom broju naših stratišta", rekao je dodajući kako je nužno uvijek upučivati apele onima koji raspolažu podacima o nestalima da ih pruže. "Nažalost, u Srbiji je ta politika od 1991. sakrivanja i prikrivanja činjenica, istina i dokaza ali i negiranja i logora i zločina i genocida ako hoćete i dok je tako od njih, ove garniture, očekivati neki iskorak bojim se da je teško i već godinama nije tako", kazao je Penava.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Ukinuta sporna mjera Dolenec komentirala odluku Ustavnog suda: "Iduće godine će svako dijete moći upisati gradski vrtić"

Nakon prigodnog komemorativnog programa, u koloni sjećanja sudionici obilježavanja, kojih se okupilo nekoliko tisuća, prošli su gradskim ulicama do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje će biti služena misa zadušnica.

Na obali Dunava u Borovu, komemorativnim skupom Svjedočenjem protiv zaborava u popodnevnim satima odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na dunavskoj obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku.

Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na Farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru, čiji su posmrtni ostaci bili pomiješani s ostacima uginule stoke.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kasnije popodne u Borovu naselju odat će se počast i kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika. Neprijatelji su ga gađali tenkovima i zapalili, a po ulasku agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila. Na današnji dan 1991. ubijena je 51 osoba, a u tri mjeseca opsade Borova ukupno 176 branitelja i civila.

Duž trase kojom prolazi kolona sjećanja od Borovo Commerca do crkve Gospe Fatimske učenici vukovarskih osnovnih škola rano jutros su upalili lampione.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene