Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nada za život

Pronađen darivatelj za mladog vatrogasca Filipa koji se bori s leukemijom: "Iz ove kože ne možemo, samo glavu gore"

Aktualno Galerija Zaklada Ana Rukavina - 3 Zaklada Ana Rukavina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaklada Ana Rukavina - 4 Zaklada Ana Rukavina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zaklada Ana Rukavina - 2 Zaklada Ana Rukavina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaklada Ana Rukavina - 1 Galerija 1/4 >>
Uoči koncerta Zaklade Ana Rukavina na Novoj TV stižu ohrabrujuće vijesti. Nađen je podudarni darivatelj matičnih stanica za mladog vatrogasca Filipa Ljubenku koji se bori s leukemijom. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus posjetila ga je u subotu u bolnici i razgovarala s liječnicima koji brinu o oboljelima.

Za Filipa Ljubenku ste već vjerojatno čuli. Ima 20 godina i prije mjesec i pol kad se vratio sa svjetskog prvenstva u pikadu dijagnosticirana mu je leukemija. Tražio se podudarni darivatelj matičnih stanica i sada je pronađen! I to u našem, hrvatskom registru.

"Lijepo je čuti da ide u pravom smjeru to sve. Ovim putem bi se htio zahvaliti Zakladi Ana Rukavina, mojim vatrogascima i svima iz pikada", poručio je.

Jer svi su se oni aktivirali kako bi se našao pravi donor. Iza Filipa je kemoterapija, a onda slijedi transplantacija stanica.

"Svi smo doma zaključili da iz ove kože ne možemo - šta je tu je i samo glavu gore i vrijeme je jedini način! Strpljen, spašen", poručio je Ljubenko.

I puno je još pacijenata poput Filipa u KBC-u Zagreb. Doktorica Nadira Duraković pokazala je odjel hematologije gdje su smješteni. Tu im u posjet dolaze obitelj i prijatelji.

Pročitajte i ovo Političari u Vukovaru - 4 POLITIČARI U VUKOVARU Kamere Nove TV uhvatile razgovor Milanovića i Penave, pogledajte o čemu su razgovarali. Plenković izviždan, čuo se i ustaški pozdrav

To funkcionira kao telefon, gledaju se kroz prozor i na taj način nažalost komuniciraju. Nakon dijagnoze počinje kemoterapija koja traje otprilike 7 dana, a cijeli boravak je minimalno mjesec dana. Kreće i potraga za odgovarajućim darivateljem.

"Prvi korak je potražiti donora u obitelji, tipizirati braću i sestre, a ukoliko se u obitelji ne nađe podudaran donor onda započinje pretraga međunarodnog registra. Sasvim sigurno u zadnjih 5 do 10 godina se vidi jedan trend poboljšanja ukupnog preživljenja naših oboljelih", rekla je doktorica Nadira Duraković sa Zavoda za hematologiju KBC Zagreb.

Akutne leukemije su najčešće maligne bolesti dječje dobi.

"Djeca su jako strpljiva, pažljiva i mi često imamo situaciju da oni svoje roditelje tješe u tim teškim situacijama", ispričao je Zrinko Šalek sa Zavoda za dječju hematologiju.

Pročitajte i ovo Dan sjećanja - 1 iz minute u minutu FOTO Gradom herojem prošlo 150.000 ljudi, zvona crkava diljem Hrvatske zvonila za žrtvu Vukovara

Antonijin 12-godišnji sin tu se liječi još od siječnja.

"Ovo promijeni čovjeka i stvarno se nadam da ćemo svi nakon ovoga biti bolji ljudi. Sad smo evo pred kraj liječenja, još par kemoterapija, nadamo se da je to to i da se vraćamo starom životu", rekla je za Dnevnik Nove TV.

Sretno u oporavku svim pacijentima. A neke koji su svoju borbu već prošli vidjet ćemo na koncertu "Želim život" Zaklade Ana Rukavina i Nove TV 25. studenog.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene