Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprika i žaljenje

Šeks: Tadićeva izjava je izvrsna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednici Hrvatskog sabora, Vladimir Šeks i Željka Antunović pozdravili su ispriku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića za zločin nad nevinim žrtvama u Vukovaru.

'Ja mislim da je izvrsna izjava predsjednika Srbije Tadića kojim je ne samo izrazio žaljenje zbog nevinih žrtva, nego i ispriku zbog zločina. To je jedan važan i vrlo vrijedan iskorak koji će doista bitno utjecati na odnose između Hrvatske i Srbije i na jačanje stabilnosti u cijeloj regiji', kazao je Šeks (HDZ) novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

>> Vukovarci o Tadiću sve najbolje

I Antunović (SDP) smatra kako je dobro da je došlo do isprike. 'Ako nije bilo ranije, dobro je da se dogodilo sada. Za ispriku treba hrabrosti, treba ipak sazrijeti. Ako je trajalo 20 godina nadamo se da neće ostati samo na isprici nego da će i svaki sljedeći dan obilježiti život u skladu s tom isprikom', kazala je Antunović upitana je li s isprikom trebalo čekati 20 godina.

'Isprika je dobrodošla, ali ostalo je još puno stvari'

Predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić izjavio je kako je isprika srpskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovaru dobrodošla, ali i istaknuo da je između Hrvatske i Srbije ostalo otvoreno još puno stvari, koje se, naglasio je, ne mogu zaboraviti.

'Kada je riječ o isprici, možemo praštati, to je vrhunska tekovina koju netko može u sebi izgraditi, ali ne treba zaboraviti, jer tko zaboravlja povijest, ona mu se često vrati. Sve ove riječi isprike su dobrodošle, ali njima ne zatvaramo tu knjigu', izjavio je Friščić novinarima u Saboru. Naglasio je da rane onih koji su pretrpjeli ratne strahote ni nakon 20 godina nisu zacijelile, da je još uvijek mnogo onih 'za koje se ne zna gdje su im kosti, što se s njima dogodilo i jesu li stradali'.

Još je uvijek, dodao je Friščić, puno nezbrinutih jer su im strahote rata ugrozile egzistenciju i obitelji, još uvijek nije riješeno pitanje granica niti je li Srbija bila agresor na Hrvatsku, oko čega se očekuje i sudski pravorijek. 'Dakle, još puno toga ostaje otvoreno. O tome treba razgovarati, dogovarati i sigurno da svi mi očekujemo i pozdravljamo da se vodstva dviju država nalaze i razgovaraju, jer time stvaraju pretpostavke za rješavanje svih ovih pitanja', zaključio je Friščić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene