445691
445691
445691
445691
445691

Vukovar: Branitelji na kućne adrese dobili obavijest da ih srbijansko tužiteljstvo tereti za ratne zločine

  • , 05.08.2016., 17:18
  • Autor:
  • komentara

Među onima koji su dobili dopis iz ministarstva je i vukovarski branitelj Tihomir Purda koji je upravo radi tjeralice iz Srbije bio uhićen na Graničnom prijelazu Orašje (BiH) 5. siječnja 2011. godine.

 
 
 
 
Tehnički ministar branitelja, Tomo Medved (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Tehnički ministar branitelja, Tomo Medved (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Na adrese pojedinih hrvatskih branitelja iz Vukovara proteklih dana počele su stizati obavijesti u kojima se navodi kako je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije protiv njih pokrenulo postupak koji je ustupljen Republici Hrvatskoj.

"Također Vas izvještavamo da Ministarstvo branitelja, zajedno s Ministarstvom pravosuđa, drugim nadležnim institucijama, odnosno Vladom Republike Hrvatske poduzima sve korake da se ukine primjena spornih Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim se Republika Srbija samoinicijativno proglasila nadležnom za vođenje postupaka za ratne zločine na teritoriju bivše SFRJ“, stoji u dopisu kojega potpisuje ministar Tomo Medved.

U daljem tekstu dopisa stoji i kako ministarstvo stoji na raspolaganju za svu pravnu pomoć, pojašnjena i dodatne informacije.

Iz Ministarstva pravosuđa ranije je objavljeno kako se na tjeralici za ratne zločine srbijanskog Tužiteljstva nalaze 43 osobe. Među onima koji su dobili dopis iz ministarstva je i vukovarski branitelj Tihomir Purda koji je upravo radi tjeralice iz Srbije bio uhićen na Graničnom prijelazu Orašje (BiH) 5. siječnja 2011. godine.

Purda je u pritvoru zatvora Zenica proveo 57 dana prije nego li je oslobođen. Dopis iz Ministarstva branitelja dobio je u četvrtak, 4. kolovoza. Hina )

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se