Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Livit iz Belišća

Vučemilović o Vrdoljakovoj tvrtki: "Ignorira rješenja i grubo narušava pravni poredak"

Vesna Vučemilović
Vesna Vučemilović Foto: Damjan Tadic/Cropix
Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović izjavila je u srijedu da tvrtka Livit iz Belišća, bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, zagađuje zrak, ugrožava zdravlje građana te ignorira rješenja Državnog inspektorata, a nadležne to ne brine.

Građani Belišća već se nekoliko godina žale na kvalitetu zraka, otkad je tvrtka Livit počela s radom, rekla je Vesna Vučemilović na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

''Četiri neovisna mjerenja kvalitete zraka zabilježila su u 60 dana 75 prekoračenja količine sumporovodika, a godišnje ih smije biti 24. Riječ je o bezbojnom, otrovnom plinu s karakterističnim mirisom trulih jaja'', kazala je.

Ta tvrtka, čiji je vlasnik bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, bavi se obradom komunalnog i industrijskog otpadnog mulja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita potrošača Odzvonilo zraku u vrećicama čipsa: Stiže nova zakonska odredba

''U Belišću svakog dana nastaje između 60 i 65 tona mulja dnevno, dok u milijunskom gadu Zagrebu nastaje 55 tona dnevno'', napomenula je Vučemilović.

S obzirom na to da je tvrtka smještena u blizini naselja i odlagališta otpada, Državni inspektorat utvrdio je da je ona uzročnik onečišćenja zraka. Uz to, dodaje Vučemilović, Državni inspektorat je prije godinu dana izdao rješenje kojim je naređeno uklanjanje otpada nastalog obradom otpadnog mulja u roku od 60 dana

''Tvrtka i dalje skladišti i obrađuje otpadni mulj. Ona ignorira rješenja i grubo narušava pravni poredak, a nadležna tijelo to ne zabrinjava'', ističe zastupnica Suverenista.

Pročitajte i ovo Kontrasmjer na Pelješkom mostu nakon teksta DNEVNIK.hr-a VIDEO Objavljeno tko je vozio Pelješkim mostom u zabranjenom smjeru: Još se i polukružno okrenuo nasred ceste

Suprotno rješenjima Državnog inspektorata i odluci Osječko-baranjske županije o pokretanju postupka za ukidanje dozvole za gospodarenje otpadom, Ministarstvo gospodarstva donijelo je rješenje prema kojemu je taj mulj proglašen građevinskim materijalom, ustvrdila je.

''Želim naglasiti da je za taj resor unutar Ministarstva zadužen državni tajnik iz SDSS-a Mile Horvat koji je, baš kao i Ivan Vrdoljak, iz Osječko-baranjske županije, u kojoj se sve to i događa'', rekla je Vučemilović.

Zastupnica je tvrtku Livit nazvala zelenom prevarom koja truje građane, koji često zbog neugodnog mirisa ne mogu ni otvoriti prozore

''Osobno sam bila tamo, izdržala sam jednu minutu. To je izuzetno intenzivan i neugodan smrad koji u nosu ostaje i nekoliko sati kasnije'', kazala je Vučemilović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene